Vaka sayısı 5 bine ulaşan Florida’da yüzlerce kişi plajlara akın etti

St. Johns bölgesi cumartesi günü plajların açık kalmasına tepki gösterilmesinin ardından plajları kapattı

ABD'nin koronavirüs salgının merkezlerinden biri haline geldiği belirtiliyor (Twitter/@MaryKelliPalka)

Florida yönetimi, koronavirüs pandemisi gündemdeyken sahilleri kapatmak yerine, yüzlerce sakinin eyaletteki plajları doldurması nedeniyle tepkiyle karşılaştı.

Florida Valisi Ron DeSantis, plajları açık tutması nedeniyle eleştirilse de insanların kamusal alanları kullanmasına izin vermekten pişmanlık duymadığını söyledi ve hatta plajları New York şehrinin metro sistemiyle kıyasladı.

Cumartesi gerçekleştirilen basın toplantısında DeSantis, "Aynı kişilerin New York metro sistemi açık kaldığı için şikayet ettiğini işittiniz mi?" dedi.

Yani, yapmayın lütfen. Hangisi Kovid-19'un veya herhangi bir solunum yolu virüsünün yayılmasını elverişli kılıyor? Kıyas bile kabul etmez.

DeSantis daha sonra plajlarda açık havaya çıkan Floridalılara kıyasla NYC sakinlerinin metroya "balık istifi gibi doldurulduğunu" söyledi.

NYC metrosunu işleten Metropolitan Transit Association (MTA) sözcüsü DeSantis'in metroyla plajları kıyaslayan yorumlarını eleştirdi.

 

 

New York Daily News'e verdiği demeçte sözcü, "Plajları açık tutmak doktorları, hemşireleri, polisi, itfaiyecileri, market ve gıda dağıtım çalışanlarını evden işe, işten eve ulaştırmıyor, metro ulaştırıyor ve bundan daha elzem bir şey yok" dedi. NYC'deki polis memurları ayrıca yolcuların "balık istifi gibi doldurulmasını" önlemek için vagonlardaki yolcu sayısını sınırlamaya çalışıyor.

DeSantis yetkililerin her alanda tatbik ettirdiği üzere şehir sakinlerinin plajlarda sosyal mesafe uyguladığını iddia etti.

 

 

Fakat cumartesi gününün görüntüleri St. Johns bölgesindeki plajların, pek çoğu federal yönetimin talep ettiği sosyal mesafe tedbirlerini uygulamayan plajcılarla dolup taştığını gösteriyor. Twitter'da dolaşan bu görüntüler, plajların açık kalmasının virüsün yayılmasını etkileyeceği korkusuyla birçok kişinin eyalet genelinde plajların kapatılması çağrısında bulunmasına sebep oldu.

Yetkililer daha sonra St. Johns bölgesindeki plajların pazardan itibaren kapalı olacağını duyurdu.

 

 

St. Johns bölgesi yöneticisi Hunter S. Conrad ise açıklamasında, "Şu ana kadar sakinlerimizin kumsallara erişebilmelerini korumak için mümkün olduğu kadar önlem aldık. Maalesef sahile gidenler CDC'nin kalabalığın boyutuna ve kişisel mesafeye ilişkin önerilerini görmezden gelmeye devam etti. Kamu güvenliğini sağlamak ve Florida Eyaleti'nin kararnamesine riayet etmek adına sahil şeridini halkın erişimine bugün kapatmaktan başka seçeneğimiz yoktu" dedi ve şöyle devam etti:

Kovid-19'la ilgili kapatmalara yaklaşımımızda sistemli olmaya devam edeceğiz ve bu noktaya kadar aldığımız her karar gibi plajları uygun zamanda, artık güvenli olduğunda açacağız.

Florida'daki New Smyrna Beach gibi diğer bölgeler pazar günü açık kaldı ve düzenlemeleri göz ardı eden plajcılara sahne oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New Smyrna Beach Belediyesi pazar günkü Facebook paylaşımında,"Volusia County Yönetimi insanları evde kalmaya ve gönüllü tecriti göz önünde bulundurmaya teşvik etmeye devam ediyor. Volusia County Plajları Güvenlik Birimi sahile gelenlerin sosyal mesafe kurallarına uyduğundan emin olmak için plajcıları izlemeye devam edecek" diye yazdı.

The Independent plajları kapatmayı düşünüp düşünmediği konusunda yorum almak için belediyeyle irtibat kurdu.

Vali DeSantis daha önce Florida eyaleti genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etmek veya bütün plajların kapatılması talimatını vermek gibi bir niyetinin olmadığını belirtmişti. Bunun yerine Miami bölgesi gibi kalabalık noktalarda yetkililer sakinlere evde kalmalarını emretti.

Vali ayrıca Kovid-19'un yayılmasından New York ve çevredeki eyaletlerden gelen insanları sorumlu tuttu. New York, Connecticut ve New Jersey'den gelen herkesin 14 gün gönüllü tecrit uygulaması talimatını verdi.

Florida'da virüsün görüldüğü vakaların sayısı pazar günü 4 bin 950'ye, ölü sayısıysa 60'a çıktı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU