Dünya Bankası’ndan salgın raporu: Eşi görülmemiş küresel şok yaşanıyor, Çin’in büyüme hızı düşecek

Küresel ticaretin yüzde 70'ini oluşturan Doğu Asya ve Pasifik’teki 17 ülkenin salgından olumsuz etkilendiği belirtilirken bölgede 11 milyon kişinin yoksulluğa sürüklenebileceği öngörülüyor

Dünya Bankası şubat ayında, koronavirüs salgınıyla ilgili olarak Çin’e finansal yardım planlarının olmadığını bildirmişti (Reuters)

Dünyanın neredeyse tamamını etkisi altına alan yeni koronavirüs (Kovid-19) salgını sağlık krizinin yanı sıra mali zorlukları da beraberinde getirdi.

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki olası sonuçlarına değinilirken krizin Doğu Asya’da 11 milyon kişiyi yoksulluğa sürükleyebileceği öngörüsü paylaşıldı.

Kuruluşun Doğu Asya ve Pasifik Başekonomisti Aaditya Mattoo, salgının “eşi benzeri görülmemiş küresel şoka yol açtığını, bu sürecin bölge genelinde büyümeyi durma noktasına getirebileceğini ve yoksulluğu artırabileceğini” söyledi.

Salgının bölgeye etkisine dair hazırlanan son raporda, "en iyimser senaryoya" göre büyümede sert bir düşüş yaşanacağı ve Çin’in 2019’da yüzde 6,1 olan büyüme oranının bu yıl 2,3’e düşebileceği belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya nüfusunun 5’te ikisi virüs salgınını kontrol altına almak için bir çeşit tecrit altında tutulmasıyla birlikte bu durum birçok işletmenin kapanmasına ve ulaşım ağının yavaşlanmasına neden olurken salgının çıkış yeri olan Çin’in resesyondan kaçabileceği ancak keskin bir yavaşlamaya maruz kalacağı öngörülüyor.

Dünya Bankası’ndan ekonomistler yalnızca iki ay kadar önce yaptıkları tahminlerde Çin’in bu yıl 5,9 oranında büyüme kaydedeceğini ve bunun da 1990’dan bu yana en kötü performans olabileceğini ifade etmişti.

Çin dışındaki Doğu Asya ve Pasifik ülkeleri içinse büyüme tahminleri, geçen yıl yüzde 5,8 olan oranın altına düşerek yüzde 1,3’e kadar iniyor. En iyimser tahmine göreyse bunun yüzde 2,8 olacağı düşünülüyor.

Bölgedeki durumun Çin’le ABD arasında henüz çözüme kavuşmamış ticaret anlaşmazlığı karşısında da belirsiz olduğunun vurgulandığı raporda, “Salgın bölge ekonomilerini derinden etkiliyor ancak şokun derinliği ve süresi alışılmadık derecede belli değil” ifadeleri yer alıyor.

Raporda ayrıca, bölgede keskin bir yavaşlamanın ardından güçlü bir toparlanmanın öngörüldüğü en iyi ihtimale göre 24 milyon kişinin yoksulluktan kurtulabileceği ancak 11 milyonluk bir kesimin bu duruma düşebileceği belirtiliyor.
 


Mattoo, bölgedeki 17 ülkenin küresel tedarik zincirlerinde kilit önem taşıdığını, dünya ticaretinin yüzde 70'ini oluşturan bu alanın "tamamının etkilendiğini" ve şimdilerde dünyanın en yüksek Kovid-19 vakalarından bazılarına sahip olduğunu söyledi.

Gazetecilere verdiği demeçte Mattoo, “Ekonomiye dair kaderlerimizin iç içe geçtiği bu birbirine bağımlı dünyada müşterek bir güçlenme olacak çünkü şok aynı anda tüm bu önemli ülkeleri etkiliyor” dedi.

Dünya Bankası, öncelikli olarak salgını kontrol altına almanın yanı sıra maaş kayıplarının hane halklarına yönelik şokunu hafifletmek için tedbirler almak üzere güçlü eylem çağrısında da bulundu.

Ekonomilerin daha çabuk normale dönmeye başlayabilmesi adına Güney Kore'nin test ve kontrol örneğini izlemek için çok geç kalınmadığını söyleyen Mattoo, “Çok zor değil. Daha yoksul ülkelerin bile yardımıyla yapılabilir” dedi.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU