HDP’li Gergerlioğlu hakkında fezleke düzenleyen Başsavcı Vekili'ni şikayet etti: Suç uyduruyor

Gergerlioğlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Hamza Yokuş hakkında “görevi kötüye kullanma” ve  “suç uydurma” iddialarıyla Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) suç duyurusunda bulundu

HDP'li vekil Gergerlioğlu hakkında, parti genel başkanının konuşmasına tepki göstermediği için fezleke düzenlendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, katıldığı bir konferansta konuşan partisinin başkanına tepki göstermediği için dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle fezleke düzenlemişti.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, milletvekili olduğu HDP’nin eş genel başkanı Pervin Buldan'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, beyanlarına tepki göstermediği için hakkında örgüt propagandası suçu işlemekten fezleke düzenlendiğini belirtti.

Fezlekeyi düzenleyen savcının TCK 257’de düzenlenen “görevi kötüye kullanma” suçunu işlediğini savunan Gergerlioğlu, “Benim sadece konferansa katılarak ve konuşmacının beyanlarına tepki göstermeyerek örgüt propagandası suçunu işleyemeyeceğim açıktır” dedi.

Gergerlioğlu, “Örgüt propagandası suçunun oluşabilmesi ve ceza verilmesi için içtihat gereği şiddete çağrı, tahrik ve teşvik edici, silahlı direnişe ve isyana davet şeklinde insanda saldırgan duygular oluşturacak biçimde anlamsız bir nefret yaratarak şiddetin doğmasına uygun bir ortamı kışkırtacak nefret söylemi olup olmadığının değerlendirilmesi” gerektiğini hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Savcı görevini uluslararası hukuka uygun icra etmeli"

Gergerlioğlu, “Şüphelinin görevini her zaman ve her koşulda; dava açma görevi de dahil olmak üzere daima ilgili ulusal ve uluslararası hukuka uygun olarak icra etmesi; adil, tarafsız, tutarlı ve hızlı şekilde yerine getirmesi gerekmektedir” dedi. TCK 257. Madde şöyle:

"Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır"

HDP’li vekilin savcı Yokuş hakkında yaptığı suç duyurusuna konu TCK 271. Maddesi'nde ise şöyle deniliyor:

"İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir"

Fezlekede, 27. Dönem Milletvekili Pervin Buldan’ın, 27-28 Ekim 2018 arasında, Diyarbakır’da düzenlenen “Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulus Çözümü” konulu konferansta yaptığı konuşmaya yer verilmişti. Başsavcı Vekili Hamza Yokuş imzalı fezlekede şöyle deniliyordu:

 “PKK/KCK terör örgütünün ve terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan’ın ulusal ve uluslararası kamuoyuna masum şekilde lanse edildiği, bu yolla övüldüğü, yaptıklarının teşvik edildiği, eylemlerinin meşru gösterilmeye çalışıldığı, Pervin Buldan’ın belirtilen beyanlarda bulunduğu konferansa, hakkında inceleme yapılan 27. Dönem Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun da katıldığı, Pervin Buldan’ın bu beyanlarına bir tepki göstermediği, Gergerlioğlu’nun söz konusu konferansa destek olmak amacıyla katılım sağlayarak, üzerine atılı terör örgütü propagandası yapmak suçunu işlediği yönünde yeterli delilin mevcut olduğu…”

DAHA FAZLA HABER OKU