Trump’tan Venezuela ordusuna uyarı: Maduro’yu desteklemeye devam ederseniz ‘her şeyinizi kaybedeceksiniz’

ABD başkanı Venezuela’da sosyalizm devrinin kapandığını ve geriye dönüşün olmayacağını iddia ediyor

Fotoğraf: AA 

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela ordusuna yönelik en sert uyarısını yaptı. Ordudan, Nicolas Maduro’yu desteklemeyi bırakmalarını isteyen Trump, aksi takdirde “her şeylerini kaybedeceklerini” söyledi.   

Florida’da Venezuelalı Amerikalılar ve göçmenlerden oluşan bir kalabalığa konuşan Trump, “Geriye dönüş olmayacak. Venezuela sosyalizmi, diktatörlüğü bırakıyor ve geriye dönüş yok. Yarımküremizin sosyalizmine veda vakti geldi. Sadece Venezuela’da değil, Nikaragua ve Küba’da da” ifadelerini kullandı.  

“Sosyalizmin Venezuela’yı tamamen tahrip ettiğini” söyleyen Trump, dünyanın en geniş petrol rezervlerinin bile bu ülkenin ayakta kalması için yeterli olmadığını ifade etti.

Trump sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bu bize asla olmayacak. Amerika asla bir sosyalist ülke olmayacak.”  

 

Kıdemli subaylarının büyük çoğunluğunun desteğini elinde tutan Maduro’dan, Trump’ın bu yorumlarıyla ilgili henüz bir yanıt gelmedi.

Trump’ın Miami’deki dili, kendi standartlarına göre bile dikkat çekiciydi. Washington desteklemediği Latin Amerika hükümetlerine müdahale ettiği uzun bir geçmişe sahip. 1980’ler boyunca Nikaragua’daki seçilmiş hükümeti devirmeye çalışan savaşçıları silahlandırdı ve destekledi. Öte yandan Küba’yı zayıflatmaya yönelik yıllar süren yaptırımlarına ek olarak, CIA ülkenin devrimci lideri Fidel Castro’ya defalarca suikast girişiminde bulundu.

ABD’nin, 2018 baharındaki seçimlerin ardından geçen ay ikinci bir dönem için göreve gelen Maduro’yu koltuğundan etme teşebbüsü, Venezuela’daki sözde rejim değişikliğine yönelik son çaba olarak öne çıkıyor. Washington’ın uzun bir zamandır Maduro ve selefi Hugo Chavez’i zayıflatmanın peşinde olduğu biliniyor.  

Ancak bu çabalar şimdiye dek hiç bu kadar kapsamlı olmamıştı. Venezuela Ulusal Meclisi Başkanlığı görevini yürüten Juan Guaido, geçen ay kendini geçici başkan ilan etmişti. Bu gelişme ABD, İngiltere, Kanada ve pek çok diğer devlet tarafından hızla desteklendi. Rusya ve Çin ise Maduro’yu tanımaya ve desteklemeye devam etti.

Venezuela’ya yaptırım uygulamanın yanında Maduro’yu koltuğundan etmek için askeri güç kullanmaya da hazır olduğunu vurgulayan ABD tüm bunlara ek olarak, yardım sevkiyatlarını ülkenin dışındaki, sınıra yakın bölgelere yönlendiriyor. Milyonlarca Venezuelalı ekonomik durum nedeniyle ülkeyi terk etmiş durumda.

Maduro, BM’nin organize ettiği yardımları almak istediğini ancak ABD’nin Guaido destekçileri tarafından dağıtılması planlanan yardım sevkiyatlarının bir “darbe” girişiminin parçası olduğunu belirtiyor. ABD geçmişte Nikaragua gibi ülkelere yönelik yardım sevkiyatlarını hükümet karşıtı kuvvetlere silah göndermek amacıyla kullanmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 


https://www.independent.co.uk/news/world/americas

 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU