ABD, Kerkük’teki askeri üssü de Irak ordusuna devretti

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçleri, Irak'ın Kerkük kentindeki K1 Üssü’nü Irak ordusuna teslim etti

ABD Irak'taki 3 askeri üssü orduya devretti / Fotoğraf: Reuters

Irak ordusunun Kerkük Operasyonlar Komutanı Korgeneral Saad Harbiye, IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bulundukları Kerkük K1 Askeri Üssü'nden çekildiklerini ve kontrolün Irak güçlerine geçtiğini söyledi.

Koalisyon güçlerinin IŞİD’e yönelik mücadelede Irak güçlerine özellikle istihbarat ve eğitim alanında destek verdiğini ifade eden Harbiye, bugün askeri, idari ve lojistik anlamdaki mühimmatın da Irak tarafına teslim edildiği bilgisini verdi.

K1 Üssü’nde gerçekleşen törende Irak Ulusal Operasyonlar Merkezi Kıdemli Komutanı Korgeneral Muhammed Fazıl Abbas (ortada) ve Koalisyon Komutanı Tuğgeneral Vincent Barker, devir teslim belgelerini imzaladı.

 

Myles B. Caggins
Myles B. Caggins Fotoğraf: Twitter

 

Uluslararası koalisyon söcüsü Caggins: Irak’tan çekilmiyoruz

Uluslararası koalisyon sözcüsü Albay Myles B. Caggins, ABD güçlerinin Irak’taki bazı askeri üsleri boşaltacağını, ancak Uluslararası Koalisyon güçlerinin Irak’taki varlığını sürdüreceğini söyledi.

Caggins, ABD askerilerinin Kerkük’teki K1 Askeri Üssü’ndeki askeri ekipmanları Irak ordusuna teslim edeceklerini belirtti.

Koalisyon güçlerinin IŞİD ile mücadelede Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’ne (IKB) destek olmayı sürdüreceğini kaydeden Caggins, “2 buçuk yıl önce Irak hükümeti, IŞİD’e karşı zafer ilan etti. Zaferde Irak ve Peşmerge güçlerinin rolü vardı. Musul ve Kerkük’ün güneyini IŞİD’den temizlemişlerdi. Şimdi Koalisyon güçleri bazı askeri üslerden çekilme planını uyguluyor” diye konuştu.

K1 Askeri Üssü’nde 300’e yakın ABD askeri ve çalışanının olduğunu bildiren Caggins, askerlerin çekilmesiyle birlikte, üste 1 milyon dolarlık değeri olan askeri ekipmanların Irak Ordusu’na teslim edileceğini ifade etti.

 

ABD Kerkük'teki K1 askeri üssünü Irak ordusuna devretti
ABD Kerkük'teki K1 askeri üssünü Irak ordusuna devretti / Fotoğraf: Reuters

 

ABD 9 üsten 3’ü boşalttı

ABD’nin Irak’taki 9 askeri üssünde yaklaşık 5 bin 200 civarında askeri bulunuyor.

Bu askerler 2014’ten beri, IŞİD’e karşı mücadele kapsamında Irak ordusu ve Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Peşmerge güçlerine eğitim, donanım ve operasyonel destek veriyor.

Son bir haftada Kaim, Kayyara ve K1 askeri üslerini Irak ordusuna devreden ABD’nin Bağdat’ta Victory ve Taci, Enbar’da Habaniyye ve Ayn-l Esed, Erbil’de Harir ve Erbil Havaalanı ile Salahaddin’de Beled askeri üssünde varlığı sürüyor.  

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU