Doktor New York'taki hastanenin haline isyan etti: Sözde birinci dünya ülkesiyiz

Görüntülerde, Queens’teki hastanede çalışanların elindeki solunum cihazları tükenirken, yoğun bakım ünitesinin hastalarla dolup taştığı görülüyor

Dr. Colleen Smith, başına gelebilecekleri göz önünde bulundurarak, bu görüntüleri medyayla paylaştı

New York şehri artan Kovid-19 vakalarının üstesinden gelmekte güçlük çekerken; Queens’de çalışan bir doktor, hastanesindeki korkunç koşulların görüntüsünü yayımlayarak, salgının boyutuna ve hayat kurtarmak için gerekli kritik ekipman eksikliğine dikkat çekti.

Dr. Colleen Smith, bu hafta bir günde koronavirüsle bağlantılı 13 ölümün görüldüğü Elmhurst Hastanesi’nde çalışıyor. Hastane, acil tedaviye ihtiyaç duyan çok sayıdaki kişiye yer açmak için, Kovid-19 dışında başka teşhis konulan hastaları diğer hastanelere nakletmeye başladı.

New York Times’a verdiği görüntüde Dr. Smith, tıka basa dolu yoğun bakım biriminde yürüyerek “Gördüğünüz hastaların hepsinde Kovid var. İş işten geçti gibi hissettiriyor. Bunun böyle olacağını biliyorduk” diyor.

Dr. Smith sözlerini şöyle sürdürüyor: 

Bugün gitgide daha da kötüleşiyor. Ölen hastaların cesetlerini koymak için soğuk hava tertibatlı kamyon bulmak zorunda kaldık. Şu anda ilave birkaç suni solunum cihazı veya sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) makinesi bulmak için çabalıyoruz. Eğer CPAP makinelerini temin edersek, suni solunum cihazlarını ihtiyacı olan hastalara bırakabiliriz.

New York, ciddi ve artan solunum cihazı açığını gidermek için çabalıyor. Vali Andrew Cuomo, eyaletin on binlerce solunum cihazına daha ihtiyacı olduğunu söyledi. Donald Trump ise bu sayıyı haddinden fazla bulduğu için talebi kabul etmedi.

Çektiği videoda Dr. Smith, hastaneye gelen 5 yeni solunum cihazını göstererek, daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. “Şimdi bu 5 solunum cihazımız var. İnsanlar ölmezse, bir iki gün içinde tekrar solunum cihazları için yalvarmak zorunda kalacağımızı tahmin ediyorum” diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York şehrinin hastaneleri sadece hastaları tedavi etmek için değil, sağlık çalışanlarını korumak için de mücadele ediyor. Mount Sinai Hastanesi’nde hemşirelik yapan 48 yaşındaki Kious Jordan Kelly, koronavirüs hastalarıyla doğrudan ilgilenmesinin ardından 24 Mart’ta hayatını kaybetti. Görüntüler, hastanede çalışanların koruyucu ekipmanlarının yetersiz olduğunu ve hatta plastik çöp torbaları kullandığını ortaya çıkardı.

Dr. Smith’in Elmhurst'teki videosu, hem şu anda yaşananların boyutunu, hem de salgının ilerleyişine ilişkin korku verici gidişatı gösteriyor. Dr. Smith salgın ilerledikçe gözlemlediği değişiklikler arasında, hastaneye gelen hastaların demografisinin değişimini sayıyor.

Dr. Smith, “Hasta olan gençlerin çoğu sigara içmiyor, sağlıklılar, başka hastalıkları yok (…) Hastalığa yakalanmalarını beklemeyeceğiniz, 30 ile 50 yaşları arasında, genç, sıradan insanlar” diyor.

Gördüklerinden hareketle konuşan Dr. Smith, New York’un sağlık hizmetleri ve hasta insanlarının yaşadıkları sorunların gidişatını vahim gördüğünü söylüyor.

Doktor, “İhtiyacım olan desteğe, hatta hastalarımın bakımını yapabilmem için fiziksel olarak ihtiyacım olan malzemelere bile sahip değilim. Ve burası Amerika. Sözde birinci dünya ülkesiyiz (...) Medyaya konuştuğum için başım belaya girerse girsin, gerçekten umursamıyorum. İnsanların bunun kötü olduğunu bilmelerini istiyorum, insanlar ölüyor, acil serviste ve hastanede onlarla ilgilenmek için gerekli araçlara sahip değiliz” diyor. Bu noktada ağlamaya başlayan Dr. Smith, “Ve bu gerçekten zor” ifadesini kullanıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU