Serrac: Hafter güçlerine karşı elimiz kolumuz bağlı oturamazdık

Serrac hükümeti, başkent Trablus’taki birçok savaş cephesinde, güçlerinin 26 Mart’ta LUO kuvvetlerine karşı taarruza geçtiğini, karşı tarafın ise kayıplarını telafi etmeye çalıştığını ifade etti

​Libya’nın başkenti Trablus’un güneyindeki Ebu Selim bölgesinde bulunan bir yerleşim alanının hedef alınması sonucunda oluşan hasarlardan bir görüntü (Reuters)

Başkent Trablus'ta uluslararası açıdan kabul gören UMH Başkanı Fayiz es-Serrac, el-Vatiyye üssündeki General Halife Hafter'in komutasındaki Libya Ulusal Ordusu (LUO) kuvvetlerine karşı, kendisine sadık güçler tarafından başlatılan 'Barış Fırtınası' operasyonunun da sorumluluğunu üstlendi.

Suheyrat Anlaşması uyarınca kendisini Libya Ordusu'nun Yüksek Komutanı olarak nitelendiren Serrac, 26 Mart'ta yayınladığı bildiride, 'operasyon sırasında görevlerini verimli ve yetkin bir şekilde yerine getiren' güçlerine ve destek kuvvetlerine övgüde bulundu. Bildiride, terörist milis güçlerin saldırılarına yanıt verdikleri belirtilirken, "Bize karşı yapılan her türlü saldırı kaynağına sert bir şekilde yanıt vereceğiz" denildi.

Serrac, "Ateşkese karşı devam eden ihlallere yanıt vereceğimizi belirttik. Ve elimiz kolumuz bağlı şekilde boş durmayacağımızı da söyledik ve hala söylüyoruz. Yaşananlar tam da bundan kaynaklıydı. Sivillere karşı tekrarlanan terör saldırılarına güçlü bir şekilde yanıt vermek için talimatlar verildi" dedi.

Fayiz es-Serrac, 'hükümetinin, halkına bağlı olduğunu, onları korumak için görevli olduğunu' söyleyerek, meşru müdafaa hakkı ve uluslararası hukukun sınırları çerçevesinde bunu gerçekleştirdiğini vurguladı. Serrac, "Trablus'taki yerleşim alanlarına yönelik programlı bombardımanlar, ateşkes sırasında da devam ediyor. Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları göz ardı edilerek, çocuklar ve kadınlar da dahil siviller arasında kayıplara sebebiyet veriliyor" ifadelerini kullandı.

Serrac hükümeti, başkent Trablus'taki birçok savaş cephesinde, güçlerinin 26 Mart'ta LUO kuvvetlerine karşı taarruza geçtiğini, karşı tarafın ise kayıplarını telafi etmeye çalıştığını ifade etti.

Hafter güçleri: Libya-Tunus sınır kapısına yaklaştık

LUO kuvvetleri ise Libya'dan Tunus'a geçişi sağlayan Ras Cedir Sınır Kapısı'na yaklaştığını açıkladı.

Ras Cedir Sınır Kapısı Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) kontrolü altında bulunuyor.

LUO, geçen çarşamba akşamı geç saatlerde yaptığı kısa bir açıklamada, kuvvetlerinin sınır kapısını kontrol etmek için birkaç kilometrelerinin kaldığını belirtti.

Bu ani hareketlilikten saat önce LUO'ya bağlı 166. Piyade Tugayı, birliklerinden bazılarının Genel Komutan Halife Hafter tarafından kendisine verilen görevleri yerine getirmek üzere bir başka alana transfer ettiğini belirtirken, "verimliliği artırmak, yeterliliği tamamlamak ve gerekli tüm ekipmanlarla birlikleri güçlendirmek için üst düzeyde eğitim alındığını' ifade etti.

Ancak sınır kapısına yakın Zuvara şehrindeki UMH güçleri, halen sınır kapısını kontrol ettiklerini söylerken, LUO kuvvetlerinin Zuvara'ya 15 km yakınlıktaki Bukmaş bölgesini ele geçirdiklerini belirtmelerine rağmen ordunun şehre doğru ilerlediği iddialarını da yalanladı.

UMH ise başkent Trablus'un güneybatısındaki el-Vatiyye ulusal hava üssüne saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Öte yandan LUO'ya bağlı Tarık bin Ziyad Taburu, Serrac hükümetinde üst düzey komutan olan Usame Cuveyli güçlerine bağlı 'Tarik Ragdalin' kampının kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu. Tabur, unsurlarının halkın coşkulu bir karşılaması eşliğinde Zliten şehrine girdiğini belirtti.

Tarık bin Ziyad Taburu ise LUO'yu yalanlayarak unsurlarının, şehirde devriye yapmaya devam ettiğini ve paralı askerlerin kaçması sonrasında şehrin güvenliğini sağladıklarını ifade etti.

Trablus'un 170 km batısında bulunan ve koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı korku duyulması nedeniyle birkaç gün önce Tunus makamları tarafından kapatılan Ras Cedir Sınır Kapısı, Dehiba-Vazin geçidinde yaklaşık 500 km boyunca uzanan iki ülkeyi ortak sınırla birbirine bağlayan iki ana geçitlerden biri olarak sayılıyor.

Öte yandan Ebu Selim Koruma Gücü ise LUO'ya katıldığını açıklarken, 'paralı askerlerle savaşacaklarını ve silahlı milislerin var olmasına izin vermeyeceklerini' ifade eden bir açıklama yaptı.

Aynı şekilde Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL),  geçen çarşamba akşamı yaptığı yazılı açıklamada, "Libya'ya silah ve yabancı asker akışına son verilmesi de dahil, iki taraf arasındaki çatışmaların derhal durdurulması" çağrısında bulundu. Açıklamada, Libyalıların, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı mücadeleye yoğunlaşması gerektiği belirtilirken, "Libya'daki saldırılar ve karşı saldırılar, daha fazla acıya ve sivil kayıplara neden olmaya devam ediyor" ifadelerine yer verildi. BM Misyonu UNSMIL ayrıca, Libya'daki iç savaşın taraflarına da 'uluslararası insan hakları yasaları ve uluslararası hukuk uyarınca yükümlüklerine bağlı olmaları gerektiğini' hatırlattı.

Libya'da 1 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası tespit edilebildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat
 

DAHA FAZLA HABER OKU