Arap Birliği’nden İsrail’e Filistinli mahkumları serbest bırakma çağrısı

​Arap Birliği, İsrail’deki mahkumların sağlık koşullarına dikkat çekti

Arap Birliği, İsrail cezaevlerindeki Filistinli mahkûmları korumaya çalışıyor / Fotoğraf: Hüsam Ali, Independent Arabia

Arap Birliği uluslararası kamuoyuna yaptığı çağrıda koronavirüsün hızlı bir şekilde, geniş bir yayılma gösterdiği bu zor koşullarda mahkûmlara yönelik gerekli sağlık tedbirlerinin gerekliliğine dikkat çekerek Filistinli mahkûmları serbest bırakması için İsrail makamlarına daha fazla baskı yapılmasını istedi.

Arap Ligi Genel Sekreter Yardımcısı ve aynı zamanda Filistin ve İşgal Altındaki Arap Toprakları Şubesi Başkanı Said Ebu Ali dün yaptığı basın açıklamasında işgalci İsrail’in hapishanelerindeki Filistinli mahkûmların aşırı kalabalık ve kötü sağlık şartları altında yaşam mücadelesi verdiğini belirtti. Ebu Ali,  Filistinli mahkumların en temel insani ve yasal haklardan mahrum olmalarının yanı sıra koruma ve kamu güvenliği araçlarından yoksun zorlu koşullara sahip olduklarına işaret etti.

Salgın hastalıkların gölgesinde beş binin üzerindeki mahkûmun hayatlarını kurtarmak için artık işgal makamlarına baskı yapmanın her zamankinden daha acil bir eylem gerektirdiğini belirten Ebu Ali bunun uluslararası insan hakları kurallarına göre insani bir sorumluluk olduğunu vurguladı. İsrail’deki Filistinli mahkûmların arasında 180 çocuk ve 43 annenin yanı sıra 700’den fazla yaşlı veya bağışıklığı zayıf, kronik hastalıklardan mustarip olanlar da var.

Ebu Ali, Filistinli mahkûmların hayatları hakkındaki bütün sorumluluğun doğrudan doğruya işgalci yönetimine ait olduğunu belirttiği açıklamasında söz konusu salgının yayılımının mahkûmların hayatlarına yönelik ciddi bir tehdit olduğunu kaydetti. Bu durum göz önüne alındığında tutukluların serbest bırakılması için uluslararası toplumun sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Ebu Ali, işgal makamlarının uluslararası hukuk kurallarına uymaya zorlanmasının ve aralarında hastaların ve yaşlıların da bulunduğu, özellikle zor durumdaki mahkûmların serbest bırakılmasının gerekliliğine dikkat çekti. Ebu Ali, Dünya Sağlık Örgütü’nün kurallarının uygulanmaya çalışılması, mahkûmların hayatlarını kurtarmak için gerekli olan yasal ihtiyaçların ve prosedürlerin sağlanması, mahkûmların yaşam hakları için gerekli korumanın getirilmesi ve serbest bırakılmalarının temin edilmesi için çalışılması gerektiğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Abdulhamit Dündar

independentarabia.com/node/105326

DAHA FAZLA HABER OKU