Koronavirüs: Hackerlar Dünya Sağlık Örgütü personelinin şifrelerini ele geçirmeye çalıştı

DSÖ Bilgi Güvenliği Şefi Flavio Aggio, koronavirüs salgını sırasında saldırıların iki katına çıktığını söyledi

Uzmanlar böyle bir dönemde koronavirüsle ilgili tedaviler, testler ve aşılara dair bilgilerin önemine dikkati çekiyor (Reuters)

Reuters haber ajansı, bilgisayar korsanlarının Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çalışanlarının şifrelerini ele geçirmeye çalıştığını belirtti.

Hackerlar saldırılarında başarısız olsa da DSÖ Bilgi Güvenliği Şefi Flavio Aggio, bu tür saldırıların geçen ay çoğaldığını söyledi.

Reuters’a konuşan Aggio, “DSÖ'yü hedef alan saldırılarda ve diğer siber güvenlik vakalarında büyük artış oldu" dedi.

Kesin sayılar yok ancak bize yönelik bu tür tehlikeli girişimler ve başkalarını hedef almak için (DSÖ'nün) taklitlerinin kullanılması iki kattan fazla artmış durumda.

Reuters saldırıyla ilgili ilkin siber güvenlik uzmanı ve Blackstone Law Group avukatı Alexander Urbelis tarafından bilgilendirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şüpheli hareketliliği takip eden Urbelis, saldırının gerçekleştiği 13 Mart’ta “bunun salgının ortasında Dünya Sağlık Örgütü’ne yönelik aktif bir saldırı olduğunu çok çabuk fark ettiğini” söyledi.

Haber ajansına konuşan kaynaklarsa, 2007’de kurulan DarkHotel adlı hacker grubunun saldırının ardında olduğuna inandıklarını ifade etti.

Kaspersky’nin küresel araştırma ve analiz başkanı Costin Raiu, Reuters’a yaptığı açıklamada, diğer sağlık organizasyonlarının da kötü niyetli gruplar tarafından hedef alındığını belirtti.

Raiu, “Bu gibi dönemlerde, koronavirüsle ilgili tedaviler, testler veya aşılar hakkında herhangi bir bilgi paha biçilemez hale geliyor ve virüsten etkilenen bir ülkenin istihbarat teşkilatının önceliği oluyor” dedi.

DSÖ geçen ay kamuoyuna yaptığı açıklamada, bilgisayar korsanlarının hassas bilgileri elde etmek için kuruluşları gibi hareket ettiği uyarısında bulunmuştu.
 


Urbelis, küresel salgının ortasında kötü niyetli koronavirüs temalı internet sitelerinin kurulduğunu sözlerine ekledi.

Urbelis, “Hala günlük 2 bin civarında" dedi.

Böyle bir şeyi hayatımda hiç görmedim.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin izleme projesine göre, ABD’de 46 bin 481'den fazla kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Salgında yaşamını yitirenlerin sayısı en az 593’e ulaştı.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), bulaşıcı hastalığın yayılmasını kontrol altına alma çabalarının parçası olarak iki hafta boyunca 50’den fazla kişinin bir araya gelmesinin yasaklanmasını önermişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU