Hem Netflix’e hem bilete para verenlerin Organize İşler tepkisi: Asıl Sazan Sarmalı şimdi oldu

Yaklaşık 2 milyon 600 bin kişinin sinemada izlediği film henüz vizyondayken Netflix’te yayınlanmaya başlandı. Bu kimine göre bir devrim, kimine göre "büyük hata"

Vizyondaki filmin aynı anda bir sinema platformunda yayınlanması; izleyiciler, sinema salonları ve televizyon kanalları açısından yeni bir dönemin başlangıcı oldu.

Duyuru dün akşam Netflix'in Twitter hesabından geldi. ABD'li dizi ve film platformu Organize İşler: Sazan Sarmalı filmini yayınlamaya başladığını açıkladı.

Bu bir ilk çünkü Sazan Sarmalı halen vizyonda. Vizyondaki bir filmin dijital platformda yayına verilmesi büyük tartışma yarattı. 

Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği Başkanı Birol Güven açıklama yaptı ve "Bu durum telafisi mümkün olmayan zararlar verecek" dedi.

.

 

 

Filmi sinemada seyredenlerin attığı tepki tweet'leri de dün akşamdan bu yana sosyal medyada kendine hayli yer buldu. 

 

 

 

 

Sektör için devrim mi?

Hürriyet Gazetesi'nden Ertuğrul Özkök, BKM'nin yapımcısı Necati Akpınar ile konuştuğunu, kendilerinin bu yaşananları "sektör için bir devrim" olarak nitelediğini yazdı.   

Özkök, sinema salonlarında gösterimde olan bir filmin Netflix'te yayınlanmasının "sektör için oyun değiştirici bir hareket (game changer)" olduğunu belirtti. 

Ertuğrul Özkök aslında filmin 4 hafta sonra Netflix’te gösterilmesinin gündemde olduğunu ancak Amerikan sinema ve dizi platformununun bastırıp, film henüz vizyondayken yayınlanabilmesi için BKM'den izin aldığını öne sürdü.

 

 

4 kişilik ailenin sinema masrafı 200 lirayı buluyor

Filmi sinemada seyredenler pişman.

Biletler ortalama 25 liradan satıldığından, 4 kişilik bir aile sinemada sadece bilet için 100 lira ödüyor. Mısır ve içecek alındığında, otopark gibi giderler dahil edildiğinde fatura 200 TL'ye kadar çıkıyor. 

Netflix'in aylık abonelik tutarı ise yaklaşık 30 TL. 

 

 

 

Mısır krizinden Netflix’e

Sinema yasasının çıkmasını bekleyen Yılmaz Erdoğan, Sazan Sarmalı filminin vizyon tarihini ertelemişti. Tartışmalarla geçen yaklaşık 1 aylık sürede, film sürekli gündemde kalmış, neredeyse bu yasayla birlikte anılır olmuştu. 

Yasanın kabul edilmesiyle vizyona giren ilk Türk filmi de Organize İşler: Sazan Sarmalı'ydı.

Yılmaz Erdoğan'dan teşekkür

Organize İşler: Sazan Sarmalı'nın senaristi ve oyuncusu Erdoğan, 11 Şubat’ta Twitter’dan yapıtğı paylaşımda filmi izleyen 2 milyon kişiye teşekkür etmişti.

 

 

Filmi 5 günde 579 bin kişi daha izledi.

Organize İşler'in 2005 senesinde yayınlanan ilk filmi ise toplamda 2 milyon 618 bin 244 kişi tarafından seyredilmişti. 

Filmde Yılmaz Erdoğan'ın yanı sıra Kıvanç Tatlıtuğ, Okan Çabalar, Ezgi Mola, Bensu Soral gibi isimler rol alıyor.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU