NASA’nın Mars’taki keşif aracından zirvedeki yalnızlık selfie'si: Tırmanış rekoru sonunda kırıldı

2014’ten bu yana Mars’taki bir dağa tırmanan araç en dik “yamacı” aştı

Sağ üstte Curiosity'nin ulaşarak rekor kıracağı nokta görülüyor (NASA)

NASA’nın Mars’taki Curiosity isimli yer aracı, bir tepenin zirvesindeki "Greenheugh Pediment" isimli kaya tabakasının üzerine çıkarak en dik arazi tırmanışı rekorunu kırdı.

Uzay aracı rekor öncesinde 26 Şubat’ta kendi fotoğrafını çekerek “anı” ölümsüzleştirdi. Curiosity’nin Dünya’ya gönderdiği 86 fotoğrafın birleştirilmesiyle 360 derecelik “selfie” oluşturuldu. 

Fotoğrafta keşif aracının, tırmandığı 3,4 metrelik kaya çıkıntısının aracın yanında durduğu görüldü. Aracın önünde ana kayadan örnek almak için kazılan “Hutton” isimli delik yer alıyor.

Curiosity, 6 Mart’ta, uzay görevinin 2 bin 969’ıncı Mars gününde yamacın zirvesine ulaştı.

Curiosity, 2014’ten bu yana Gale Krateri’nin merkezinde bulunan 5 kilometrelik “Mount Sharp” (Sarp Dağ) ya da resmi ismiyle Aeolis Mons dağına tırmanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre Jet İtki Laboratuvarı’nda (JPL) aracı kumanda eden görevliler tepeye sağ salim ulaşması için rotayı dikkatli çiziyor ve devrilme riskini artıracağı için aracın eğimini asgari düzeyde tutmaya çalışıyor.

Curiosity’nin “rocker-bogie” ismi verilen tekerlek sistemi 45 dereceye kadar eğime kadar güvenle ulaşmasını sağlasa da bu yüksek eğimler patinaj yapmasına neden olabiliyor.

Selfie’ler nasıl çekiliyor?

Uzay aracı, gönderinde bulunan siyah beyaz navigasyon kamerasıyla ilk kez, “selfie çubuğu” görevi gören robot kolunun kısa bir videosunu çekmek için kullandı.

 

 

Curiosity’nin uzay görevlerden biri Mars ortamının milyarlarca yıl önce mikrobik yaşamı desteklemiş olma ihtimalini araştırmak. Bunu araştırırken kullandığı araçlardan biri de robotik kolun ucuna yerleştirilmiş MAHLI isimli kamera. Araştırmacılar bu kamerayı kullanarak jeologların yeryüzündeki sahalarda büyüteçle yaptıklarına benzer şekilde kum tanelerini ve kayaç dokularını yakından gözlemleyebiliyor. 

Aracı kontrol eden görevliler Curiosity’i görüntülemek için bu kamerayı aracın kendisine çevirdi. Kameranın açısı küçük bir alanı kapsadığı için aracın tamamını ve çevresini kareye sığdırabilme amacıyla çok sayıda fotoğraf çekip birleştirmek gerekti.

JPL’de Curiosity’nin kamera operatörlerinden Doug Ellison, “Curiosity’nin nasıl ‘selfie’ çeltiği sorusunu sıklıkla alıyoruz” dedi ve ekledi:

Bunu açıklamanın en iyi yolunun bunu nasıl gerçekleştirdiğini doğrudan aracın kendi bakış açısından göstermek olduğunu düşündük.

NASA

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU