Trump sınır duvarı için ulusal acil durum ilan edecek

Amerikan halkı Trump’ın ulusal acil durum ilan etmesine karşı

1

Fotoğraf: AA

Clark Mindock – The Independent

ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin güney sınırına inşa etmeyi planladığı duvar için ulusal acil durum ilan edecek.

Trump, mali yıl sonuna dek hükümetin fonlanmasını sağlamak ve ikinci bir hükümet kapanmasından kaçınmak için ABD Kongresi’nin onaylamaya hazır olduğu bir tasarıyı imzaladıktan sonra ulusal acil durum ilan etmeyi planlıyor.

Plan, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders tarafından doğrulandı. Öte yandan Cumhuriyetçi Parti Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnel konuyla ilgili şunları söyledi:

“Başkan Trump ile şimdi konuşma fırsatım oldu, tasarıyı imzalamaya hazır. Aynı zamanda bir ulusal acil durum deklarasyonu da imzalayacak.”

Trump’tan gelecek bu tür bir deklarasyonun hızla yasal zorluklarla karşılaşması muhtemel olarak görülüyor.  

Konuyla ilgili konuşan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, sınır duvarı inşası için ulusal acil durum ilan etmenin Kongre’yi “atlatmak” ile eşdeğer olduğunu söyledi. Trump’ın ulusal acil durum ilan etmesi durumunda Demokratların bu kararı mahkemeye taşıyabileceğini vurgulayan Pelosi ayrıca gündemde sınırdaki durumdan ziyade silah şiddeti gibi daha acil konular olduğuna dikkat çekti.

Cumhuriyetçi Senatör Roy Blunt ise şu ifadeleri kullandı:

“Açıkçası bu deklarasyonu bu koşullar için kullanma konusunda endişelerim var.”

Florida Senatörü Cumhuriyetçi Marco Rubio, “Genel olarak bunun iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum” derken, Kentucky Senatörü Cumhuriyetçi Rand Paul da, “Bu kötü bir fikir” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan halkının, Trump’ın duvarı inşa etmek için ulusal bir acil durum ilan etmesine nasıl karşılık vereceği net değil ancak son haftalarda yapılan bir oylama Amerikalıların çoğunun bu fikri desteklemediğini gösteriyor.

Örneğin CBS News tarafından yapılan bir ankette, Amerikalıların yüzde 66’sının başkanın sınıra duvar inşa etmek için ulusal acil durum ilan etmesini desteklemediğini ortaya koymuştu.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/

İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU