ABD'de 35 gündür kapalı olan federal hükümet üç haftalığına açılıyor

Başkan Donald Trump federal hükümetin 15 Şubat'a kadar yeniden açılması konusunda Kongre ile uzlaştığını açıkladı

ABD'de federal hükümet, Trump'ın Meksika sınırına duvar inşa etme isteği nedeniyle 22 Aralık'tan bu yana kapalı

"Duvar konusunda anlaşma olmazsa yeniden kapanır"

Beyaz Saray'ın bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Donald Trump, hükümetin üç haftalık süre içinde sınır güvenliği konusunda bir uzlaşma sağlanmasını beklediğini vurguladı. Bu süre içinde Kongre'deki Demokratlarla "Meksika sınırına duvar" konusunda müzakerelerin süreceğini kaydeden Trump, gözdağı verdi.

"Eğer Kongre sınır güvenliği konusunda adil bir uzlaşmaya varamazsa, 15 Şubat'ta hükümet yeniden kapanır ya da ben Anayasa çerçevesinde elimdeki başka yetkileri kullanırım." 
 

Güney ülkelerinden ABD'ye çok sayıda suçlunun, yasa dışı göçmenin ve uyuşturucunun girdiğini de sözlerine ekleyen Trump, önceliğinin ülkesinin sınır güvenliğini korumak olduğunu belirtti. 

İsrail'i örnek gösterdi

ABD Başkanı konuşmasında İsrail'in sınırlarına ördüğü duvarları da örnek gösterdi, "Ortak akıl bunu gösteriyor. Onlarda işe yaradı, bizde de yarar" şeklinde konuştu.

Trump’ın danışmanına gözaltı
Bu arada Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine müdahalesiyle ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan Trump'ın kampanya danışmanı Roger Stone, 250 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı.

Donald Trump, Roger'ın gözaltına alınmasına ilişkin "cadı avı" benzetmesinde bulunmuştu.

5,7 milyar dolarlık duvar krizi

Kongre'deki Demokratların, Trump'ın ABD-Meksika sınırına örmek istediği duvara karşı çıkması sonucu federal hükümet kapanmıştı. ABD Başkanı'nın ısrarcı olduğu duvarın maliyeti 5,7milyar doları buluyor.

DAHA FAZLA HABER OKU