İBB önünde 7 aydır süren işçi eylemi imzalanan anlaşmayla sonlandırıldı

İşçi temsilcileriyle görüşen Başkan İmamoğlu, “Hiç kimse ‘Ekrem’in adamı’ değil herkes ‘İstanbul’un adamı’ olacak” dedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Saraçhane’deki merkez binası önünde yaklaşık 7 ay önce başlayan işçi eylemi, imzalanan anlaşmayla sonuçlandı.

Başkan İmamoğlu, İBB ve sendika yöneticilerinin Florya’daki başkanlık konutunda bir araya geldiği toplantıda, anlaşmanın şartları konuşuldu.

Toplantıya ,İBB’yi temsilen Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı, Başkan Danışmanları Yiğit Duman ve Murat Ongun ile Hak-İş’e bağlı Oleyis Sendikası Başkanı Vedat Böke, Hizmet-İş Sendikası Başkanı Mehmet Keskin ile aynı sendikanın Genel Başkan Yardımcısı Halil Demir katıldı.Eylemdeki işçileri temsilen de 8 kişi, toplantıda hazır bulundu.
 

İBB protokol2.jpg
Fotoğraf: İBB basın birimi


İmzalanan protokole göre; geçtiğimiz yılın Ağustos ayı içerisinde işten çıkarılan personellerden 208’i geri işe alınacak.

Sendikacılar: Bu mutluluk bize yeter

Konuya ilişkin Oleyis Sendikası Başkanı Böke, ‘Buradaki eylemden biraz rahatsızlık duyduk. Yiğit Bey’e gittim dedim ki; ‘Ne yapabiliriz? Elimizi bir taşın altına koyalım mı?’ Yiğit Bey’e ulaştık. Bugünlere getirdik. İşten çıkarılan 8 arkadaşımız da bizimle geldi. Bu güzel günü bize yaşattınız; çok teşekkür ederiz” dedi.

Aynı zamanda İETT çalışanı da olan Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Keskin ise, “Özellikle size, bu arkadaşlarımızın mağdur olduğuna inanıp, bu görüşmeyi yapıp, bu kararı aldığınız için teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Belki de hayatımda yaşadığımı en mutlu anlardan bir tanesini şu anda yaşıyorum. Yaklaşık 208 aile, bunların çocukları… Bu mutluluk bize yeter diye düşünüyorum” dedi

İmamoğlu: Baştan beri bir süreç tanımlamaya çalıştık

İmamoğlu, katılan herkese teşekkür ederek,  “Arkadaşlarımıza hem yüz yüze hem göz göze şunu söyleyelim. Biz, baştan beri bir süreç tanımlamaya çalıştık. Birincisi dedik ki; tabii ki yoğun bir alım takvimi gözüküyor. Bu alım takvimi, bizi rahatsız etti. Biz buna duyarsız kalırsak, kendi bakılımıza haksızlık ederiz. Oradaki birkaç aylık süreçteki alım sayısı, bizi rahatsız etti.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’deki işe alım konusu adil değil; değişsin diye çaba gösteriyoruz”

Siyasi bir kimlik ve bir işveren olarak Türkiye’de insan kaynağı yönetimi süreçlerini uzun zamandır analiz ettiğini belirten İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Bu alanda, biraz da eğitim almış, kafa yormuş bir insanım. Adil değiliz. Eğri oturalım, doğru konuşalım. Türkiye’deki, iş ve işe alım konusunda sokağa çıkalım, diyelim ki; ‘Adil midir, değil midir?’ İddia ediyorum, yüzde 80’i der ki; ‘Adil değildir.’ Kimin ağası, babası varsa, işe o girer. Millet böyle düşünüyor. Millet böyle düşünüyorsa, bunun bir gerçekliği var. O bakımdan, bir şeyler değişsin çabası gösteriyoruz.

“Hiç kimse, ‘Ekrem’in adamı’ olmayacak, ‘İstanbul’un adamı olacak”

İstanbul’un kutsal bir emanet olduğunu ifade eden İmamoğlu, “İstanbul’u, herkesten faydalanarak yönetme çabası içerisindeyim. Dünyada, İstanbul gibi bir kent yok bana göre. Buna emek veren herkesin de o bilinçte olmasını istiyoruz. Hiç kimse, ‘Ekrem’in adamı’ olmayacak bu program sayesinde. ‘İstanbul’un adamı. İBB’nin adamı’ olacak. Öyle olmalı” dedi.
 

İBB Protokol1.jpg
Fotoğraf: İBB basın birimi


İmzalanan protokol maddeleri

“İşbu protokol İBB ile Hak-İş arasında düzenlenmiştir. 2019 Ağustos ayı içerisinde iş akdi sona erdirilen çalışanlardan 208’inin işe alınması ile ilgilidir. Küresel salgın nedeniyle oluşan sağlık riskleri toplu gösteri ortamlarında insanlarımızı risk altına sokmuştur. Bu risk de değerlendirilmiş ve toplumsal dayanışma ihtiyacının en üst düzeyde olduğu bu dönemde aşağıdaki kararlarda mutabık olunmuştur” ifadelerinin yer aldığı protokolde şu maddeler yer aldı:

Ağustos ayı içerisinde işten çıkarılan personellerden 208’inin işe geri alınması öngörülmüştür. Bu isimler Hak-İş tarafından İBB’ye teslim edilmiştir

Teslim edilen isimler haricinde protokol sonrası listeye herhangi bir ekleme yapılmayacak, yeni bir talep oluşturulmayacaktır.

Paylaşılan 208 isim güvenlik soruşturması ve sosyal taramadan da geçirilerek niteliklerine uygun bir iş teklifi ile 30 Haziran’a kadar değerlendirilmeye alınacaktır. Yapılacak taramalarda herhangi bir siyasi parti veya liderine, İBB kurumsal kimliğine, İBB Başkanı ya da yönetimine yönelik suç ve hakaret içeren faaliyetlerde bulunanlar değerlendirme dışında tutulacaktır. 208 kişiden İşe iade talebiyle yasal süreç başlatanlar bu taleplerini sonlandıracaktır.

İBB Binaları ve çevresinde bu ve benzeri sebeplerle kurulmuş tüm gösteri noktaları tümüyle kaldırılacak ve yeniden kurulmayacağı gayrı kabili rücu (değiştirilemez, geri dönülemez, geri çevrilemez) olarak sendika tarafından kabul ve taahhüt edilmiştir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU