İran'la Batı ülkeleri arasında ajan savaşları

İranlı nükleer uzmanın Manş Denizi’nden botla İngiltere'ye kaçırıldığı iddia edildi

İranlı uzmanlar ülkelerini terk ederek Batı'ya sığınıyor. İddiaların sahibi İranlı muhalif kaynaklar ve İngiliz haber siteleri. İddialara göre İranlı üst düzey nükleer uzmanı Mustafa Ahmadi Roshan Mossad tarafından ülkesinden kaçırıldı ve Manş Denizi’nden botla geçirilerek İngiltere’ye sokuldu.

İngiliz ajanların, İranlı bir nükleer bilim insanını göçmen krizini kılıf olarak kullanarak bir bot ile Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye kaçırdığı iddia edildi.

47 yaşındaki adamın denizi geçerken şişme bot içindeki diğer İranlıların arasına saklandığı düşünülüyor.

İsrail gizli servisi Mossad tarafından ülkesinden kaçırılıp Türkiye’ye sokulduğu bildirilen bilim insanı, Calais yakınlarındaki Fransa sahiline kara yoluyla yaklaşık 5 bin kilometre yol kat etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


İran’ın nükleer programı hakkında bilgisi olan ve Tahran’ın üst düzey nükleer uzmanı Mustafa Ahmadi Roshan’ın 2012’deki suikast planına yardım ettiği ifade edilen İranlı bilim insanı, yılbaşı gecesi diğer 12 göçmenle birlikte Kent bölgesindeki Lydd şehrine vardı.
 
Şehre varınca MI6 bir sorunla karşılaştı. Bilim insanı ile görüşmek ve ona Amerika’ya gitmesi için yardım etmek istediler ancak ABD’nin aksine, İngiltere halen İran Anlaşması’nın bir parçası olduğundan bir kaçağa yardım ederken görünüp anlaşmayı tehlikeye atmak istemediğinden MI6, Mossad ve CIA ile ortak bir operasyonda alışılmadık bir “tahliye” yöntemi üzerinde karar kıldı. 

Ekim ayında hazırlanan plan, ABD Başkanı Donald Trump’ın, bir denetim sistemi ile İran’ın nükleer silah inşa etmesini önlemeyi hedefleyen Ortak Kapsamlı Eylem Planı’na desteğini çekmesiyle karmaşık bir hale geldi. MI6, Amerika’ya uçmadan önce nükleer teknisyen ile İran’ın nükleer planlarına ilişkin görüştü. 
 
Sunday Express’e konuşan bir kaynak Mustafa Ahmadi Roshan’ın İngiltere’ye getirilmesi ile ilgili şunları söyledi:

“Kolay olmadı. Yokluğu hemen fark edildi ve İslam Devrim Muhafızları’ndan özel bir ekibin gönderildiğini öğrendik. Fransa’dayken onu İngiltere’ye nasıl sokacağımız sorusu gündemdeydi. Onu öylece uçuramıyorduk. Sıra dışı olmasına rağmen, onu Manş Denizi’ni botla geçmeye hazırlanan bir grup göçmenin arasına sızdırmanın bir çözüm olabileceğine karar verildi.”

Batı ülkeleri onlarca yıldır İran’ın nükleer programı konusunda endişe duyuyor ve Tahran’ı nükleer silah peşinde olmakla suçluyor. Ancak İran, programının barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor. Bu söylemi yıllarca süren yaptırımlarla karşı karşıya kalma durumunu değiştirmedi.

Türkiye’de büyükelçiliğe sığındı

İran Yüksek Güvenlik Konseyi’nin kıdemli memuru, Füze ve Siber Saldırı Teşkilatı’nın kıdemli bir üyesi olan Turaj İsmailli de Tahran’dan kaçarak Türkiye’de Batı ülkelerinden birinin elçiliğine sığındı.

Turaj İsmailli İran’ın siber bilişim sistemin çalışma mekanizması ile bağlı yüzlerle gizli ve önemli belgeleri  yurtdışına çıkardığı belirtiliyor.

İngiliz ICSICC’in internet sitesi İran Yüksek Güvenlik Konseyi’nin başkanı Ali Şamşhani’nin yakınlarından birine dayanarak paylaştığı haberde, Turaj İsmailli 13 Ocak’ta ülkeden kaçarak Türkiye'de batılı ülkelerden birinin elçiliğine sığındığını yazdı.

Aynı sitenin bildirdiğine göre, İsmailli ülkeden kaçtıktan sonra önce İstanbul “AvantGarde Taksim” oteline yerleşti. Ancak kısa bir süre sonra İran İstihbarat Bakanlığı (ETTELAAT) onun kaldığı yeri belirledi ve görevli memurları otelde İsmailli’yi yakalamak için harekete geçti.

ETTELAAT görevlilerinin İstanbul’a gönderildiği haberine ulaşan İsmailli, hızlı kaldığı otelden ayrıldı ve yabancı ülke konsolosluklardan birine sığındı.

Turaj İsmailli'nin kesin olarak hangi konsolosluğa sığındı açıklanmasa da İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu'nda olduğu öne sürülüyor. Habere göre Nisan 2018’den bu yana İran Yüksek Güvenlik Konseyi’nin üç kıdemli memuru (AlirzaZarafifan, General Isa Qolverdi ve Gafur Darqazi) ajanlıkla suçlanarak hapse atıldı ve şu an nerede tutuklu olduklarına dair hiçbir bilgiye ulaşılamıyor.

Independent Türkçe’nin ulaştığı İranlı kaynaklar da söz konusu iddiaları doğrulayarak son dönemlerde çok sayıda nükleer bilim insanı ya da askeri sırlara sahip insanların bir kısmının yurt dışına kaçırıldığını doğrularken bunların bir kısmının kendi rızaları ile gitmediğini ve kaçırıldığını ifade ediyorlar.
 

DAHA FAZLA HABER OKU