Trump’ın koronavirüsü ciddiye almasını sağlayan bilim insanı Kovid-19 belirtileri gösterdiğini açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüsü daha fazla ciddiye almasında ön ayak olan bilim insanı kendi karantinaya aldığını belirtti

Imperial College London'ın yayımladığı raporun hem ABD'nin hem de Birleşik Krallık'ın konuyu daha ciddiyetle ele almasını sağladığı belirtildi (AP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın tavrını değiştirmesine yardımcı olan ve koronavirüs salgınını daha fazla ciddiye almasını sağlayan uyarı niteliğindeki raporun başyazarı, virüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığının belirtilerini göstermesinin ardından kendini karantinaya aldığını söyledi. 

Business Insider'ın haberine göre, Imperial College London’da salgın hastalıklar uzmanı Neil Ferguson, salı öksürmeye başladığını fakat “iyi hissettiğini”, ardından gece ateşinin çıktığını belirtti. 

Ferguson, çarşamba Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Az miktarda kuruluk hissetsem dün düzenli olarak öksürmeye başladım ve iyi hissetsem de kendimi karantinaya aldım” ifadelerini kullandı. 

Ardından gece saat 4’te ateşim çıktı. Westminster’da çok fazla Kovid-19 hastası var.

Ferguson ayrıca bu hafta Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’la Downing Sokağı’nda görüştüğünü ve “küçük” bir ihtimal de olsa hastalığı orada kapmış olabileceğini ifade etti. 

BBC Radio 4’ün “Today” isimli programında çarşamba günü, hastalığı nerede kapmış olabileceğini düşündüğüne yönelik soruya Ferguson, “Son birkaç haftada pek çok toplantıya katıldım ve bu toplantılarda hükümete danışmanlık yapan diğer üniversitelerden pek çok meslektaşım da belirtileri gösterdi” diye cevap verdi. 

Birleşik Krallık’taki koronavirüs vaka sayısının Londra’da ülkenin geri kalanından çok daha hızlı arttığı ifade edildi. Çarşamba itibarıyla, Westminster’da 58 doğrulanmış vaka bulunuyor. 

Neil Ferguson, koronavirüs salgınına uluslararası cevap üretme açısından danışmanlık yapan kilit kurumlardan biri olan Imperial College London’ın Kovid-19 ekibi içinde yer alıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekip pazartesi günü yayımlanan makalede, eğer ABD’de aktiviteleri ve hareketliliği kesme yönünde acil önlemler alınmazsa 2,2 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği tahmininde bulunmuştu. Araştırma ekibi ayrıca Birleşik Krallık’ta da 510 bin kişinin hastalık nedeniyle ölebileceğini ifade etmişti. 

Raporun kopyasının Beyaz Saray’a gönderilmesinin ardından, ABD yönetimi kapsamlı bir kılavuz yayımlayarak, evden çalışarak diğer insanlarla teması azaltmayı, çocukların eğitime evde devam etmesini ve 10’dan fazla kişinin bir araya gelmemesini teşvik etti. 

Raporu inceleyen Johnson hükümetinin de daha ciddi önlemler almaya karar verdiği ifade edildi. 

Salı günü CNN’e konuşan Ferguson, “Beyaz Saray’ın ilgili birimi raporu pazar öğleden sonra aldı, CDC ise dün” demişti. 

Ferguson, Beyaz Saray’ın koronavirüsle mücadele koordinatörü Deborah Birx’ü kastederek, “Dürüst olmak gerekirse, raporun karar alma süreçlerini ne kadar etkileyeceğini bilmiyorum. Fakat Dr. Birx’ün rapordan bahsettiğini duydum. İlgili birimle yarın sabah çok daha detaylı bir görüşme gerçekleştireceğiz” demişti. 

 

Independent Türkçe, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU