Steven Mnuchin: Bir şey yapmazsak ABD’de işsizlik yüzde 20’ye çıkacak

ABD’nin açıklayacağı dev teşvik paketini Cumhuriyetçi senatörlerle görüşen Hazine Bakanı Mnuchin, hızlı önlem alınmazsa mevcut durumda yüzde 3,5 olan işsizliğin yüzde 20’ye çıkabileceğini söyledi

Fotoğraf: AP

Koronavirüs vaka sayısının 6 bin 500’e yaklaştığı ABD’de Hazine Bakanı Steven Mnuchin, daha önce 1 trilyon dolar değerinde açıklanan teşvik paketi yasa tasarısı hakkında Kongre üyeleriyle bir araya geldi. 

Bloomberg’in konuyla ilgili ulaştığı kaynaklara göre Cumhuriyetçi senatörlerle görüşen Mnuchin, hükümetin salgının etkilerine müdahalesi etmemesi durumunda ülkedeki işsizliğin yüzde 20’ye çıkabileceğini söyledi. 

Son olarak şubat ayında açıklanan işsizlik, 50 yılın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 3,5 olmuştu. 

Bloomberg’in haberine göre virüsün ekonomik yıkımının 2008 küresel krizinden daha fazla olacağını belirten ABD’li Bakan, “Ücretli çalışanlara, küçük ve orta ölçekli işletmelere hızlı şekilde finansal destek sağlanmazsa olağanüstü yüksek işsizlik göreceğiz” ifadelerini kullandı. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Hazine Bakanlığı Sözcüsü Monica Crowley “Bugün Cumhuriyetçi senatörlerle görüşen Bakan Mnuchin, asıl amacı açıklamak için farklı matematiksel örnekler kullandı ancak her senaryonun kesin gerçekleşebileceğini söylemedi” ifadelerini kullandı. 

ABD’li banka Wells Fargo, salı günü yayınladığı raporunda dördüncü çeyrek için tahmini revize etti ve yüzde 5,3’e çekti. 

Ülke hâlihazırda bazı finansal desteklere başlamış durumda. ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sıfıra çekmesinin ardından dün Mnuchin, 300 milyar dolarlık vergi geri ödemelerinin 15 Nisan’a kadar erteleneceğini duyurdu. 

Nisan sonunda vatandaşlara toplamı 250 milyar dolara varacak çek yazılacağını duyuran Hazine Bakanı, bu miktarın dört hafta sonra da 500 milyar dolara çıkartılabileceğini ifade etti. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU