Demokrat senatör Amy Klobuchar 2020’de Trump’a karşı başkan adaylığını ilan etti

Minnesotalı senatörün hedef kitlesi, ABD’nin orta batı bölgesini 2016 seçimlerinde Trump’a teslim ederek dünyayı şaşırtan mavi yakalı beyaz Demokratlar

Fotoğraf: Anthony Souffle/StarTribune

Demokrat senatör Amy Klobuchar, 2020 başkanlık seçimleri için partisinden aday adaylığını ilan etti.

Kadın siyasetçi, gelecek yıl ABD Başkanı Donald Trump’ı yenmek için yapılacak tarihi yarış için adını yazdıran beşinci Demokrat aday oldu.

Açıklamayı seçim bölgesi Minnesota’dan yapan Klobuchar, kar fırtınasına rağmen kendisini dinlemeye gelen destekçilerine kampanyasını anlattı.  

 

 

Klobuchar, Minneapolis kentinde yaptığı konuşmada, “Başkanınız olarak gözlerinizin içine bakacağım, size ne düşünüyorsam onu söyleyeceğim, işleri başarmaya odaklanacağım ve her ne olursa olsun bunu gönülden yapacağım” ifadelerini kullandı.

Demokrat Parti içinde övgüyle karşılanan hedeflerini sıralayan Klobuchar, parayı siyasete alet etmeme, iklim değişikliğini ele alma, oy verme haklarını genişletme ve sağlık hizmetlerini geliştirmenin kampanyasının temel maddeleri olduğunu kaydetti.

“Hükümet kapatmalardan ve restleşmelerden bıktık, politik çıkmazlardan ve konuşmalardan bıktık” diyen Klobuchar, “Ulusumuz kaos tarafından değil, fırsatlar tarafından yönetilmeli” diye ekledi.

Soğuk havada yaptığı konuşma sırasında saçları kardan beyazlaşan Klobuchar, “Şimdi teşkilatlanma zamanı, harekete geçme zamanı, demokrasimizi geri getirme zamanıdır” dedi.

 

 

Başkan Donald Trump, Demokrat senatörün kar altında gerçekleşen adaylık açıklamasına alaylı yanıt vermekte gecikmedi. İklim değişikliğiyle mücadeleyi vurgulayan Klobuchar’ın konuşma yaptığı sırada bölgedeki hava durumunu küresel iklimle karıştıran Trump, Twitter hesabından paylaştığı tweette şu ifadelere yer verdi:

 

“Evet, yine aynı şey oldu. Amy Klobuchar, başkanlık için yarışacağını ilan ederken, küresel ısınmayla mücadeleden gururla bahsettiği sırada aslında kar, buz ve dondurucu soğukların yaşandığı bir fırtınanın içinde bulunuyordu. Kötü zamanlama. Konuşmasının sonuna doğru kardan adama (kadına) döndü!”

 

2006 yılında Minnesota’dan seçilen ilk kadın senatör olan Klobuchar, Kongre’de görev almadan önce eyaletin en büyük bölgesi olan Hennepin County’de sekiz yıl boyunca avukatlık yapmıştı.

Demokrat Parti’nin önseçimleri boyunca sıkça gündeme gelmesi beklenen konulara odaklanan Klobuchar, sayısı artan başkan adayları arasında diğer isimlere kıyasla daha az yenilikçi bir profil çiziyor.

Klobuchar, açıkça görüldüğü üzere “dikkate alınması gerektiğini” söylediği ancak tam anlamıyla destek de vermediği bazı konularda kararsız. Herkes için sağlık sigortası söylemi de bunlardan biri. Genel olarak bakıldığında Minnesotalı senatör, Trump’ın seçilmesinden bu yana kısmen sola kayma eğilimli bir alanda pragmatist biri olarak görülebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amy Klobuchar, Demokrat seçmenin bu kesimine hitap etmese de coğrafi açıdan farklı bir gruptan destek arayabileceği düşüncesini taşıyor. Bunlar arasında, 2016 seçimlerinde ABD’nin orta batı bölgesinde kilit öneme sahip birkaç eyalette Trump’a oy vererek tüm ulusu şaşkına çeviren mavi yakalı beyaz Demokratlar da bulunuyor.

Klobuchar, 2020 seçimleri için orta batı bölgesinden gelen adaylar arasında en yüksek profile sahip isimlerden biri. Benzer bir seçmen grubuna hitap etmesi beklenen Ohio Senatörü Sherrod Brown gibi diğer adaylar da bu yarışta ona eşlik edebilir.


https://www.independent.co.uk/news/world/americas

 

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU