Koronavirüs eşitsizlikleri derinleştirdi: Zenginler özel sığınaklarda, yoksullar sağlık hizmetinden yoksun

Pandeminin toplumsal ve ekonomik farkları artırması, yeni koronavirüsün etkilerinin daha da tehlikeli olmasına yol açıyor

Koronavirüsün yayılmasının ekonomik eşitsizliği, ekonomik eşitsizliğin de koronavirüsün daha çok yayılmasına neden olduğu belirtiliyor (Reuters)

Dünyanın neredeyse tamamına yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından resmen pandemi ilan edilen yeni koronavirüs, toplumsal ve ekonomik farkları daha da artırıyor ve uzmanlar Kovid-19 hastalığına neden olan virüsün etkisi uzun süre devam edebilecek sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor. 

The New York Times’da yer alan haberde, koronavirüs yayılmaya devam ettikçe pek çok ülkede önemli toplumsal sorunlardan biri olan ekonomik eşitsizliğin derinleştiği ifade ediliyor. Virüsün etkisi altına aldığı ülkelerde, hastalığın kutuplaşmış ekonomilerde ve emek piyasalarında en altta bulunan kesimleri daha çok etkilediği belirtiliyor. 

Yeni yapılan bir araştırma ekonomik olarak daha alt toplumsal katmanlarda bulunan kişilerin hastalığı kapma ihtimalinin daha fazla olduğuna işaret ediyor. Bu kişilerin SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu Kovid-19 hastalığı nedeniyle ölme ihtimali de daha fazla. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Virüsü kapmamış olanlarsa işlerini kaybetmekle ya da karantina uygulamaları nedeniyle sağlık hizmetlerine erişememeyle karşı karşıya. Business Insider'da yer alan haberde, ABD'de koronavirüs testlerinin azlığı nedeniyle sıkıntı yaşanırken, varlıklı kesimin özel doktorlara testi gerçekleştirmesi için ödeme yaptığı aktarılmıştı. 

The New York Times'da Max Fisher ve Emma Bubola’nın imzasının bulunduğu haberde koronavirüsün yayılma hızının ve ölümlere neden olabilen etkisinin toplumsal eşitsizlik konusunda çarpan etkisi yapabileceği ifade edildi. Influenza üzerine gerçekleştirilen araştırmada, salgın durumunda yoksulluk ve eşitsizliğin bulaşma ve ölüm oranlarını artırdığı belirtiliyor. 

Washington Üniversitesi’nde halk sağlığı konusunda çalışan Nicole A. Erret, “Önceden var olan toplumsal zafiyetler afet sonrasında sadece daha da kötüleşir, salgın durumu bunun harika bir örneği” ifadelerini kullandı. 

Erret, az gelirli aileler yüksek düzeyde etkilenme riskini kabul etmek zorunda kaldığından, eşitsizliğin sonuçları açıkça yoksullar tarafından hissedilirken bu toplumun “daha geniş kesimini riske atıyor” diye ekledi. 

Eşitsizlik koronavirüsü nasıl daha kötü hale getiriyor?

Yaşlıların ve zaten çeşitli hastalıkları olanların virüsü kaptıkları durumda, hastalıktan daha fazla etkileneği belirtiliyor. Fakat araştırmayı yürüten ekip, sosyoekonomik açıdan alt tabakalarda yer alanların da risk grubu içinde olduğunu ifade ediyor.

Ayrıca önleyici bakımlara ve sağlık eğitimine de ekonomik açıdan daha iyi durumda olanların erişebildiği aktarıldı. Araştırma sonuç olarak toplumun daha alt kesiminde yer alanların kronik hastalıklara yakalanma ihtimalinin yaklaşık yüzde 10 daha fazla olduğu belirtiyor. 

Çin Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından yakın zamanda yayımlanan verilere göre, bu tip sağlık sorunları koronavirüsün yaklaşık 10 kat daha ölümcül bir etki yaratmasına neden oluyor. Araştırmacılar, bu iki verinin Kovid-19 hastalığının toplumun yoksul kesimleri için daha büyük tehdit içerdiğini belirtiyor. 

Zenginler koronavirüsten sakınmaya çalışırken özel jete olan talep artıyor

Vice’da yer alan habere göre, koronavirüs kapmaktan ve bulaştırmaktan kaçınmak için uzmanlar sosyal mesafe kurulmasını önerirken, özel uçuşlar düzenleyen Luxury Aircraft Solutions’a talebin arttığı belirtildi. 

Özellikle havaalanlarının virüsün yayılmasında rol sahibi olduğu belirtilirken, bahsi geçen şirketin temsilcisi Daniel Hirschhorn, “Son 24 saatte talep gerçekten arttı” dedi. 

Yeterli geliri olup da normalde özel özel uçuş kullanmayan pek çok insan, eski alışkanlıklarını devam ettirme konusunda endişe duyuyor. Bu nedenle talepler dolup taşıyor.

Matthew Gault’un imzasını taşıyan haberde, NewYork’tan Los Angeles’a uçuşun bedelinin yaklaşık oalrak 25 bin ile 35 bin dolar arasında seyrettiği aktarıldı. 

Zenginler doktorlarıyla birlikte sığınaklarına çekiliyor

The Guardian’da yer alan habere göre, uzmanlar büyük oranda el dezenfektanları kullanmayı önerirken, dünyanın en zengin kesiminin özel jet rezervasyonları yaptırarak kendilerine tatil koşulları oluşturduğu ya da özel sığınaklar hazırladığı aktarıldı. Haberde bahsi geçen kişilerin özel doktorlarını da beraberinde götürdüğü ifade edildi. 

Rupert Neate’nin imzasını taşıyan haberde, varlıklı kesimlerin ayrıca dünya genelinde özel koronavirüs testleri yaptırmak için özel kliniklerdeki doktorları kuşattığı ifade edildi.

 

Independent Türkçe, The New York Times, The Guardian, Business Insider, Vice

DAHA FAZLA HABER OKU