Ford Otosan Genel Müdürü “Alev topu gibiyiz” demişti… Gölcük fabrikası beş gün kapatılacak

Genel Müdür Yenigün’ün virüs salgınının ekonomide neden olduğu aksamalar nedeniyle “Küresel etkilerden dolayı soğuyamıyoruz” açıklamasını yapmasından bir gün sonra Ford, Gölcük fabrikasını kapatma kararı aldı

Fotoğraf: fordotosan.com.tr

Küresel ekonomiyi durma noktasına getiren koronavirüs nedeniyle İspanya’daki fabrikasını kapatan, beyaz yakalı çalışanlarına evden çalışma talimatı veren Ford Motor Company’den sonra Türkiye’deki ortağı Ford Otosan da önemli bir karar aldı. 

Dün akşam Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada 30 Mart ile 4 Nisan tarihleri arasında Kocaeli Gölcük fabrikasında üretime ara verileceği duyuruldu. 

Karara gerekçe olarak  “Yurt dışındaki üretim tesislerinde oluşan kesintiler nedeniyle üretim takvimimizde değişiklik yapılması gereksinimi doğmuştur” denildi. 

Şirket, yeniden faaliyete başlanması için tedarik sürecindeki aksamaların giderilmesi gerektiğini vurguladı. 

Ford Otosan Genel Müdürü: Öngörü yapanları anlamıyorum

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Sözcü Gazetesi yazarı Emre Özpeynirci’ye verdiği röportajda koronavirüs nedeniyle ticaretin durma noktasına geldiğini söyleyerek “Türkiye’de adeta alev topu gibiyiz ve küresel etkilerden dolayı bir türlü soğuyamıyoruz” demişti. 

Bu dönemde çok büyük bir belirsizliğin olduğunu, öngörü yapılmaması gerektiğini ve rakam vererek temennilerde bulunmanın normal olmadığını söyleyen Yenigün şunları söylemişti: 

Öngörü yapmak çok zor çünkü hepsi göreceli. Otomotiv br tek dinamikle yönetlen br sektör değil. Otomotivin içnde faz var, paranın değeri var, döviz var, krediler var, hurda teşvik var… Devlet burada önemli br oyuncu ve sürekli parametreleri değiştiriyor.


Bir tarafta bekleyen bir talep olduğun diğer tarafta 6,50’ye yaklaşan dolar ve 7 lirayı aşan euro olduğunu hatırlatan Yenigün, sözlerine şöyle devam etti: 

Bunların hepsi hammadde demek. Üzerine koronavirüs salgınını, ülkedeki dinamikleri ve dış dünyadan etkilenmemizi de koyun. 750-800 bine varan öngörülerde bulunan bazı arkadaşlara inanın ben hiçbir yorum yapamıyorum. Çünkü bu kadar değişkenin olduğu yerde yorum yapmak çok da anlamlı değil. 1 ay önce cevabım farklı olurdu, 15 gün önce daha farklı olurdu.


11 bin kişi çalışıyor 

1959’da kurulan Ford Otosan, 2018 yılı sonu itibariyle 455 bin ticari araç ve 75 bin adet motor ve 140 bin adet aktarma organı üretim kapasitesi ile Ford Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim merkezi konumunda. 

Son dört yıldır “Türkiye’den en fazla ihracat yapan şirket” unvanına sahip Ford Otosan’ın Gölcük dışında, Kocaeli Yeniköy ve Eskişehir’deki İnönü fabrikaları da bulunuyor. 

11 bine yakın kişiye istihdam sağlayan Ford Otosan, Borsa İstanbul’ daki en değerli otomotiv şirketi. 

Şirketin yüzde 41’i Ford Deutschland Holding’e, yüzde 41’i Koç Holding’e ait ve yüzde 18’i halka açık. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU