İklim değişikliği sinek sürülerine neden olarak gıda zehirlenmesi vakalarında artışa yol açabilir

Pek çok diğer böcek türü yoğun tarımlaşma nedeniyle yok olmuşken küresel ısınma sineklere yaradı

Küresel ısınma hastalık taşıyan sinek popülasyonunda artışa neden olacağından gıda zehirlenmesi vakalarında yükseliş görülebilir.

Kanadalı bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sera gazı emisyonları mevcut oranlarıyla devam ederse, değişen şartlar böcekler için mükemmel koşulları yaratacağından sinek popülasyonlarının önümüzdeki yıllarda iki, hatta üç katına çıkacağı tahmin ediliyor. Araştırma kapsamında, sineklerin taşıdığı hastalıkların gittikçe daha yaygın hale gelmesi üzerine, bu durumun neden olabileceği zincirleme etkiler incelendi.   

Kampilobakter cinsi bakteriler, dünya çapındaki gıda kaynaklı hastalıkların ana sebeplerinden biri. Bu bakterilerin et ürünlerine bulaştığı bilinirken, popülasyonlar üzerinden yayılma şekilleri tam olarak anlaşılamıyor. Enfeksiyon vakalarındaki dalgalanmaların yaz aylarında doruğa ulaştığı bilindiğinden, hastalık yayılmasındaki temel bağlantının böcekler olduğu düşünülüyor.

Yiyecek aramak için etrafta dolanan sineklerin, üzerlerinde yaşayan mikropları besinlere ve evcil hayvanlara taşıdığına inanılıyor. Araştırmaya göre yüksek seviyelerdeki sera gazı salınımları sonucu, sinek popülasyonları ve etkinliklerindeki artış, 2080 yılına kadar Kampilobakter gıda zehirlenme vakalarını iki katına çıkarabilir.

Araştırmayı yürüten Guelph Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Melanie Cousins böceklerin hava değişimlerine duyarlı olduğunu ve sıcak havalarda çoğaldıklarını belirterek şöyle devam etti:

 

“Hava daha sıcak olduğunda sinekler çok daha hızlı bir şekilde yumurtadan çıkar. Bu da popülasyonun hızla artabileceği anlamına geliyor. Bu nedenle karasineklerin, sıcaklıklardaki öngörülen yükseliş ve uzun süren sıcak mevsimlerden faydalanacağı tahmin ediliyor.”

 

Araştırmanın sonuçları Royal Society Open Science dergisinde yayımlandı.

Öte yandan konuyla ilgili yapılan başka bir araştırmada, yoğun tarım ve böcek ilaçları (pestisit) nedeniyle küresel böcek popülasyonlarının düşüşe geçtiği ve bir yüzyıl içinde büyük ölçüde yok olabilecekleri ifade edilmişti.

Ancak bu araştırmayı yürüten bilim insanları, karasinekler gibi esnek ve böcek ilaçlarına uyum sağlayabilen türlerin sıcaklıklar arttıkça çoğalacaklarını belirtiyor. Öte yandan bu sineklerin rakiplerinin ve avcılarının çoğunun yok olduğuna dikkat çekiliyor.


https://www.independent.co.uk/news/science

 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU