Küresel ısınma nesli tükenme tehlikesinde olan kaplumbağalar için riski artırdı

Değişen okyanus sıcaklıklarının binlerce deniz sürüngenini sersemletmesi ve ölümle burun buruna getireceğine inanılıyor

Fotoğraf: National Park Service 

ABD'nin kuzeydoğusundaki kumsallara vuran serseme dönmüş kaplumbağa sayısındaki artışlar, küresel okyanus sıcaklıklarındaki değişikliklerle ilişkilendiriliyor.

Kıyıya vuran Kemp’s Ridley deniz kaplumbağası nesli tükenmekte olan türlerden biri.

Bilim insanları ise son yıllarda soğuk sersemliği yaşayan bu kaplumbağaların sayısındaki artışlar konusunda endişeli.

Hayvanların kıyıya vurmasının temel sebebi soğuk su olsa da, bilim insanları aslında ısınan okyanusların kıyılara vuran kaplumbağa sayısındaki artıştan sorumlu olduğuna dikkati çekiyor.

Yazın sıcaklıklar arttıkça, kaplumbağalar Maine Körfezi'nin daha kuzeyine doğru göç ediyor, ancak mevsimler değiştiğinde Atlantik'e doğru çıkıntı oluşturan Cape Cod körfezinin uzun “kolu” boyunca sıkışıp kalıyorlar.

Araştırmacılara göre, genç kaplumbağalar özellikle risk altında. Nüfusun nispeten küçük bir kısmı soğuk sersemi olmasına rağmen, bu durum kuzeye doğru yön değiştirdikçe daha da kötüleşecek.

Kritik tehlike altındaki bu sürüngenler zaten su kirliliği ve balık ağlarına dolanma gibi bir takım tehditlerle de karşı karşıya.

PLOS ONE dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada, bilim insanları çok sayıda karaya vurma vakasının ardındaki muhtemel faktörleri ve gelecekte ne kadar vaka gerçekleşeceğini tahmin etmek için mevcut verileri kullandı.

Massachusetts Üniversitesi doktora öğrencisi Lucas Griffin araştırma detaylarına ilişkin şunları söyledi:

 

“Modelimiz yıllık bazda, yaz sonundan sonbaharın sonuna doğru, Maine Körfezi'nde daha ılık deniz yüzeyi sıcaklıklarının olduğu yıllarda, daha fazla sayıda soğuk şokuna uğramış kaplumbağanın karaya vurduğunu gösterdi. Maine Körfezi'nin önümüzdeki yıllarda hızlı bir şekilde ısınmaya devam edeceği tahmin edildiğinde bu durum bilhassa endişe verici.”

 

Sadece on yıl önce, her yıl yüzün üzerinde soğuk şokuna uğramış kaplumbağanın kuzey Atlantik kıyılarına vurması nadir görülen bir olaydı, ancak son yıllarda rakamlar bini aştı.

Yaklaşık on yıl içinde, Griffin ve meslektaşları karaya oturan kaplumbağaların sayısının her yıl iki bini aşabileceğini tahmin ediyor. Ekip, bu araştırma bulgularının ise konuyla ilgili operasyon yürüten kurtarma örgütlerini bilgilendirmesini umduklarını belirtti.

Soğuk şokuna giren kaplumbağalar uzman tesislerde rehabilite edilebiliyor.

Zira, okyanus sürüngenlerinin soğuk suya maruz kalması, tedavi edilmeden bırakıldıklarında genellikle ölümle sonuçlanan bir uyuşukluk durumuna yol açıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU