KONDA’dan koronavirüs araştırması

KONDA, dünyada binlerce insanın öldüğü, Türkiye’de de vaka sayıların artığı koronavirüs ile ilgili olarak bir araştırma yaptı

Fotoğraf: Reuters

Kamuoyu Araştırma Şirketi KONDA, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili yaptığı araştırmayı kamuoyuyla paylaştı.

Araştırmaya göre toplumun yüzde 45'i Sağlık Bakanlığı ve devlet kurumların yeterli önlem aldığına ve topluma doğru bilgi verdiğine inanmıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

KONDA BAROMETRESİ’nin 107’ncisi olan Mart 2020 araştırmasının saha çalışması, 7-8 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi.

KONDA’dan “Bu ayın temalarından birisi de Koronavirüs (COVID-19) salgını hakkındaki bilgi ve pratikleri öğrenmek idi” açıklaması yapılarak, “Sağlık Bakanlığı’nın açıklamaları ve gelişmelere karşı olası senaryo çalışmalarınıza katkısı olabileceği önkabulüyle abonelerimizi acil bilgilendirme amacıyla yazıldığı” kaydedildi.

Yüzde 85’i tedbir amaçlı neler yapılması gerektiğini biliyor

Araştırmanın sonuçları toplumun yüzde 97'sinin koronavirüsün ne olduğu konusunda duyuma sahip olduğunu gösteriyor. Yüzde 86.5’i virüsün nasıl yayıldığını ve yüzde 85’i de tedbir amaçlı olarak neler yapılması gerektiğini biliyor.

Buna rağmen toplumun yüzde 55'i sadece yapılması gerekenleri yapıyor.

“Doğru bilgi verdiğine inanmıyor”

KONDA'nın bir diğer bulgusu da Sağlık Bakanlığı ve devlet kurumlarının Koronavirüs konusunda yaptıkları açıklamaların toplumdaki algısıyla ilgili.

Buna göre; “Toplumun yüzde 45’i Sağlık Bakanlığı ve devlet kurumlarının Koronavirüs'e karşı yeterli önlem aldığına ve yine yüzde 45’i ilgili kurumların topluma doğru bilgi verdiğine inanmıyor.”

​KONDA'nın araştırmasındaki tespitler şöyle:

Riskin ne olduğu ve tedbir amaçlı olarak neler yapılması gerektiği bilinmekte ve fakat toplumun yarıya yakını pratikte bu tedbirleri almamakta veya uygulamamaktadır.
Ülkedeki siyasi kutuplaşmanın ve buna bağlı olarak da devlet kurumlarına olan güvenin böylesi bir toplum sağlığı ve salgın meselesinde bile etkili olduğu anlaşılmaktadır.

"Halbuki, tüm siyasi tercih ve pozisyonlarımızdan bağımsız olarak tehlike ve mesele gerçektir" denilen tespitler "Bu noktadan hareketle karar verici pozisyonlarda olan abonelerimize önerilerimiz" ifadesiyle şunlar kaydedildi:

Virüs ve salgının ne olduğuna dair bilgi amaçlı çabadan daha çok tedbirlerin uygulanması amaçlı çabaların yoğunlaştırılması ve hatta sorumlu olduğumuz alanlarda tedbir amaçlı uygulamaların zorunlu hale getirilmesi daha yararlı olacaktır.
Salgına karşı güvenli ortamı sağlamanın yolunun çalışanların, katılımcıların, yani tüm paydaşların arzulu ve gönüllü gayretlerinin ön koşul olacağından hareketle güven ortamının sağlanması, şeffaflık, açıklık ilkelerinin esas alınmasının elzem olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU