Cezaevinde intihar girişiminde bulunan ABD’li ifşacı Chelsea Manning’in tahliyesine karar verildi

Eski ordu analisti, Julian Assange'a karşı tanıklık etmeyi reddettiği için 2019'da hapse atılmıştı

Manning'e verilen para cezası ise bozulmadı (Reuters)

ABD'li bir yargıç, WikiLeaks aleyhine tanıklık etmeyi reddettikten sonra hapse atılan eski Amerikan subayı Chelsea Manning'in derhal serbest bırakılmasına hükmetti.

Avukatlarının hapisteyken kendini öldürmeye çalıştığını açıklamasının ardından gelen karar, Manning'in artık ifade vermesinin gerekli olmadığını belirtiyor. Kendisinin şu anda hastanede iyileştiği bildiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Manning, binlerce gizli devlet belgesini WikiLeaks'e sızdırdığı için yedi yıl boyunca askeri hapishanede tutulmuş, Barack Obama 2017'de cezasını hafifletince serbest bırakılmıştı.

Geçen yıl, Julian Assange ve WikiLeaks'le ilgili bir soruşturmanın bir parçası olarak, federal büyük jüri önünde ifade vermeyi reddettikten sonra mahkemeye itaatsizlikle suçlanmıştı. Mayıs ayından beri hapisteydi.

Assange ise Birleşik Krallık'tan, Casusluk Yasası kapsamındaki suçlamalarla karşı karşıya olduğu Virginia'ya iade edilmemek için savaşıyor.

Manning, aralarında Irak ve Afganistan'daki bombalama videoları da bulunan askeri ve diplomatik belgelerin kamuoyuna sızmasından sonra, 2013'te çeşitli suçlardan hüküm giydi ve 35 yıl hapis cezası aldı.

Gizli bir bilgisayar sistemine erişimi bulunan ve orduda düşük rütbeli bir istihbarat analisti olan Manning, iki gazetecinin bir helikopter saldırısında katledildiği “Tali Cinayet” (Collateral Murder) adı verilen video da dahil olmak üzere Irak ve Afganistan'daki savaşa ilişkin binlerce belgeye ulaşmış, tutuklulara yapılan kötü muamelelerle saldırıların yanı sıra istihbarat görevlileri arasındaki gizli konuşmaları da ifşa etmişti. “Cablegate”de oynadığı rolle, onlarca yılı kapsayan zaman diliminde yapılmış binlerce diplomatik yazışmayı ortaya çıkardı.
 

 

WikiLeaks, çeşitli haber kuruluşlarıyla birlikte bu belgeleri yayımladı. Manning, ABD ordusunun Ortadoğu'daki askeri varlığı ve bununla ilgili reformlar hakkında küresel bir tartışmayı alevlendirmeyi umduğunu söylemişti ama ifşa ettiği belgeler nihayetinde kovuşturulmasına ve düşmana yardımla suçlanmasına yol açtı; ki bu, hüküm giydiği takdirde idam edilmesiyle sonuçlanabilirdi.

Tutukluluğu sırasında ve serbest bırakıldıktan sonra, Manning lafını sakınmaksızın yönetimin şeffaflığını, trans haklarını ve sağlık hizmetlerini savunmaya devam etti.

Yargıç Anthony Trenga, perşembe verdiği kararda 256 bin dolarlık (yaklaşık 1 milyon 600 bin Türk lirası) tazminat cezasını silmeyi reddetti. Mahkemenin mahkemeye itaatsizlik kararında “tahakkuk edilen şartlı para cezalarının cezalandırıcı olmayacağı, fakat mahkemenin cebri niteliği için gerekli olduğu” belirtiliyor.

Manning'in bugün Virginia'daki federal mahkemede görülecek duruşmaya katılması bekleniyordu. O duruşma iptal edildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU