İran: Koronavirüsle mücadele için IMF'den 5 milyar dolar istedik

İranlı yetkililer ülkedeki koronavirüs salgınına karşı Uluslararası Para Fonu'ndan acil kredi talebinde bulunduklarını duyurdu

İran, 1962'den beri IMF'den kredi almadı (AFP)

İran ülkedeki yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) salgınıyla mücadeleye yardım amacıyla Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 5 milyar dolarlık acil kredi istedi. 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "IMF Başkanı Kristalina Georgieva Kovid-19 salgınından etkilenen tüm ülkelerin Hızlı Finansman Aracı (RFI) ile destekleneceğini açıklamıştı. Merkez Bankamız bu araca acil erişim talebinde bulundu. IMF ve IMF Kurulu, Fon'un yetkilerine bağlı kalmalı, tarihin doğru tarafında durmalı ve sorumlu davranmalıdır" dedi.
 


İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti de Instagram hesabından yaptığı açıklamada, IMF'nin Kovid-19 salgını ile mücadele eden ülkelere ayırdığı 50 milyar dolarlık yardım paketinden faydalanmak için IMF Başkanı Georgieva'ya geçen hafta mektup yazdığını duyurdu.

Georgieva'nın, "Kimse finansal kaynak eksikliği nedeniyle hayatını kaybetmemeli" şeklindeki açıklamasını hatırlatan Himmeti, İran'ın bütün eyaletlerinde görülen salgınla mücadele için ekonomik desteğe ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Yeni koronavirüs ülkede şu ana kadar 429 kişinin ölümüne yol açtı, 10 binden fazla kişiye de bulaştı.

İran'da cumhurbaşkanı yardımcısı, meclis üyeleri, Devrim Muhafızları ve sağlık bakanlığı çalışanlarının da aralarında olduğu çok sayıda kişiye virüs bulaşmış, bu yetkililerin bir bölümü hayatını kaybetmişti.

IMF Başkanı, Dünya Bankası Başkanı David Malpass ile koronavirüs salgınına ilişkin 4 Mart'ta düzenlediği ortak basın toplantısında salgınla mücadele için 50 milyar dolarlık kaynak ayırdıklarını ilan etmişti.

 

Independent Türkçe, AP, Reuters

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU