Kartal'da çöken binanın enkazından deniz kabukları çıktı

Kartal’da çöken Yeşilyurt Apartmanı enkazında deniz kabuklarına rastlandı. Çürük binalar için başlatılan yıkım çalışmaları 10 katlı Yunus Apartmanıyla devam ediyor. Sırada yıkımı bekleyen 7 bina daha var

Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanının enkazından çıkan deniz kabukları.  Fotoğraf: AA

21 kişinin hayatını kaybettiği 14 kişinin yaralandığı olayın ardından yapılan çalışmalarda bina enkazında deniz kabuklarına rastlandı.

Binadan alınan beton numunelerinde yapılan incelemeler ise inşaatta kullanılan beton kalitesinin düşük olduğunu ortaya çıkardı. 

İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konuya ilişkin Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "deniz kumu ve deniz kabuğu çökmenin etkenleri arasında olabilir ama sebebi olamaz" açıklamasında bulundu.

Binayı taşıyan kolonların hayati önemde olduğuna vurgu yapan Tellioğlu, binaya çıkılan kaçak katları ise çökmenin temel etkeni olarak değerlendirdi.

 

 

Vatandaş kendi önlemini kendisi de alabilir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 2012 yılında yapılan "Türkiye'de 7 milyon bina risk altında" açıklamasını hatırlatan Tellioğlu, bugüne kadar yalnızca 1 milyon binada dönüşüm gerçekleştirildiğini söyledi. Tellioğlu, "sürecin yavaşlığı vatandaşları engellememeli" uyarısında bulunurken; dileyen herkesin, binaları taşıyan kolon ve kirişlerden alacakları numunelerle bina risk testi yaptırabileceğini, bunun maliyetinin ise 500 ile 1000 lira arasında değiştiğini ifade etti.

Yıkım çalışmaları devam ediyor

Çökme tehlikesi saptandığı için boşaltılan Yunus Apartmanı sakinleri, itfaiye asansörü ile apartman sakinlerinin sadece değerli eşyalarını almaları için kısa süre imkân verilmişti. Ardından iş makineleri üst katlardan itibaren binanın yıkım işlemine başladı. Havanın kararması ile ara verilen çalışmalara sabah saatlerinden itibaren devam edildi.

 

 

Facianın ardından Yeşilyurt Apartmanının çevresindeki 7 bina güvenlik gerekçesiyle tahliye edilmiş, ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan 10 apartmanın kontrol edildiği ve bunlardan 8’inin yıkılacağı açıklaması gelmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yerleştirilen lazerli sistem en riskli binanın 10 katlı Yunus Apartmanı olduğunu gösterdi. Lazer vasıtasıyla anlık hassas ölçüm yapabilen sistemin yıkımına karar verilen 7 binayı anlık olarak gözlediği belirtildi.


 

DAHA FAZLA HABER OKU