Babacan: Hiçbir dini kutsalımızı siyasete alet etmeyeceğiz; keşke destek verenlerin hepsi açıkça burada olsaydı ama bugünler de geçecek

Partinin adı Demokrasi ve Atılım Partisi olarak açıklandı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan kuruluş töreninde konuşuyor

Fotoğraf: Twitter

Eski Başbakan Yardımcısı ve ekonomiden sorumlu bakan Ali Babacan uzun süredir beklenen partisinin ismini ve açılışını açıkladı. 

2018 haziran ayında yapılan genel seçimlerde milletvekili adaylığı için başvuru yapmayan Babacan, 8 Temmuz 2019'da kurucusu olduğu AK Parti'den istifa etmişti. 
 


Partinin ismi, bir süredir kulislerde konuşulan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) olarak bugün itibarıyla resmen duyuruldu.
 


DEVA Partisi kuruluş dilekçesini hafta başında İçişleri Bakanlığı'na vermişti.

Partinin kuruluş töreninde Genel Başkan Babacan konuşmasını yapmadan önce gösterilen tanıtım filminde Mevlana, Yunus Emre, Aşık Veysel ve Mustafa Kemal Atatürk'e dair yapılan vurgu dikkat çekti. 

Söz konusu filmde slogan olarak "Gözyaşımı siler / Yaralarımı sarar / Her kışın bir baharı / Her gecenin sabahı /Her derdin DEVA'sı vardır" ifadeleri kullanıldı.

Gösterimin ardından konuşmasını yapmaya başlayan DEVA Partisi lideri Ali Babacan "Bizim için siyaset insan onuruna yakışır şekilde huzurun temin edilmesi, tek bir kişinin dahi kendini öteki olarak hissetmemesi demektir" mesajı verdi.

Siyaseti mutabakat oluşturma sanatı olarak niteleyen 57 yaşındaki siyasetçi, "Ülke sorunlarına çözüm üretimi aşamasında farklı görüşler bir fırsat olarak algılanmalı" dedi.

Babacan: Artık deva zamanı

Yaklaşık 1 saat 20 dakika süren konuşmasına Babacan, İdlib'de Suriye ordusunun saldırısı sonrası hayatını kaybeden Türk askerlerini anarak başladı:

Hepimizin gönlü buruk, ruhu yaralı.

Hayatının baharındaki yiğit evlatlarımızın şehadetine tanıklık ettik.

Ülkemizin sürekli zemin kaybetmesi yüreklerimizi dağlıyor. 

İnsan haklarının ihlali, kadına yönelik şiddet...

Ülkemizde hukuk sürekli örseleniyor, adalet yaralı, demokrasimiz zayıf.

Ayrıştırıcı ötekileştirici siyaset dili, polemikler bizi yordu.

İşçi esnaf memur emekli aile geçindirmek için çabalıyor.

Yatırımcı sanayi önünü göremiyor.

Çocuklarımızın geleceği en büyük kaygımız. 

Şehirlerimiz hızlı betonlaşmanın ağır yükünü kaldıramıyor.

Soluduğumuz hava yeter artık diye haykırıyor.

Bu ülkenin insanının her şey elinden alındı ama sabretti.

Artık geldik, buradayız.

Bu üzüntülerin daha büyümesine izin vermeyeceğiz. 

Zaman ümitsizlik zamanı değil, Türkiye için sorumluluk alma zamanı. 

Türkiye için demokrasi zamanı geldi, atılım zamanı geldi.

Derdinize ortak arıyorsanız biz devayız.

Derdinize hızlı çözüm arıyorsanız biz devayız. 

Artık DEVA zamanı diyoruz. 

Tüzek ve programımızı çok geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Keşke ülkede şartlar biraz daha normal olsaydı, katkı veren, destek verenlerin hepsi açıkça burada olsaydı... Ama biz onları anlıyoruz. Gönüller bizimle beraber, onu biliyoruz. Bugünler de geçer inşallah.

"Bireysel gelir eşitsizliği ve göreli yoksullukta birinciyiz"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın açılış konuşmasında geniş kapsamlı ele aldığı konu başlıklarından biri de ekonomi oldu. 

Babacan Türkiye'nin 2013'te yüksek gelirli ülkeler grubuna geçme aşamısına geçme aşamasına gelmişken son yıllarda yanlış ve popülist politikaların izlendiğini savundu: 

Kişi başına düşen gelir yaklaşık yüzde 25 oranında gerilemiş ve ekonomimiz orta gelir tuzağına yakalanmıştır.

Kaybolan güven ortamı ve gerileyen yatırımlar sonucunda ülkemizin sadece güncel büyüme performansı değil, uzun dönemli büyüme potansiyeli de ciddi bir tehditle karşı karşıyadır.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığıyla ilgili sorunlar para politikasının tutarlılığına ve öngörülebilirliğine zarar vermektedir. Bu durum, enflasyonla mücadeleyi zayıflatmakta ve fiyat istikrarının sağlanmasını zorlaştırmaktadır.

İşsizlik, özellikle genç işsizlik son dönemlerde tarihi en yüksek düzeylerine çıkmıştır.

Türkiye, bireysel gelir eşitsizliği ve göreli yoksullukta Avrupa’da ilk sırada yer almaktadır.

Parti olarak, büyümenin verimlilik, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık boyutlarını bir arada ele alan bütüncül bir yaklaşımı esas alacağız.

Bu anlayış doğrultusunda, süratle “Güçlü, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı” bir büyüme stratejisini hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

22 kez demokrasi, 18 kez sorun, 17 kez deva dedi

Babacan konuşması boyunca demokrasi, adalet, ekonomi kelimelerine sıklıkla vurgu yaptı. 

7 kez "proje" sözcüğünü kullanan Babacan, 22 kez "demokrasi", "adalet" ve "atılım" sözcüklerine vurgu yaparken; 18 kez "sorun", 24 kez "Türkiye", 17 kez "ekonomi," 10 kez "çözüm" ve partisinin ismine de atıfla 17 kez "deva" sözcüğünü kullandı. 

"Dış politikada krizlerden beslenmeyeceğiz"

Dış politikaya da değinen Babacan, sorunlara yönelik "diplomasi" vurgusu da yaptı. 

"Mustafa Kemal Atatürk'an yurtta sulh, cihanda sulh şiarının bugünün koşullarına uygulanması gerektiğine inanıyoruz" deyip izlemek istedikleri dış politika rotasını şöyle özetledi:

Türkiye’nin ortak değerler ile şekillenen ittifaklarını koruyacağız. Ortak menfaatler üzerinden şekillenen yeni işbirliklerine de açık olacağız.

Birleşmiş Milletler Şartı, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi gibi temel belgelere, TBMM tarafından onaylanmış olan uluslararası sözleşmelere ve oluşturulmasına katkıda bulunmuş olduğumuz normlara titizlikle bağlı kalacağız.

Türkiye’yi tüm müttefikleriyle, komşularıyla ve çevresindeki ülkelerle içişlerine karışmama ilkesi temelinde yapıcı ve dengeli diyaloglar kurabilir duruma getireceğiz.

Diplomasimizi sadece ikili ilişkilerimizde değil, bölgesel ve uluslararası ihtilaflar ve haksızlıklar bakımından da adalet ve hukuk temelinde uzlaştırıcı, sorun çözücü kimliğine tekrar kavuşturacağız.

Krizlerden beslenmeyeceğiz.

Diplomasi yoluyla sorunları çözerek, krizleri önleyerek güçleneceğiz.

Sorunların değil, çözümlerin parçası olacağız.

Mevcut kırılgan küresel ortamda Türk dış politikasının sağlıklı ve tutarlı bir seyir izlemesi için gerçekçi, ihtiyatlı, dikkatli ve sabırlı davranacağız.

Ancak diplomasimize gerektiğinde yaratıcı ve cesur adımlar atabilecek esnekliği de kazandıracağız.

AK Parti dönemine eleştiri: Dün çıkılan yol ile bugün gidilen yol çok farklı

Babacan, "Türkiye'nin en zor döneminde elimizi taşın altına koyduk" dedi.

"Kararlılık sürdürülemedi" diye konuştu, isim vermeden AK Parti'yi eleştirdi: 

Ben ve arkadaşlarım geçmişte de Türkiye’nin en zor dönemlerinde bu ülke için elimizi taşın altına koyduk.

Doğru konulmuş bir vizyon ve kararlı adımlar ile kısa sürede ülkemizi nereden nereye getirdiğimizi hep birlikte gördük.

O kararlılık sürdürülseydi, o vizyondan şaşılmasaydı, demokrasiden, adaletten, ilke ve prensiplerden dönülmeseydi bugün hala başarı hikayesi yazıyor olacaktık.

Ancak, ne yazık ki çıkılan yol ile bugün gidilen yol birbirinden çok çok farklı.  

Türkiye’yi hep birlikte özgür, müreffeh, saygın, güçlü bir konuma getireceğiz.

Profesyonel ordu hedefi

Babacan konuşmasının bir bölümünde ordu siyaset ilişkisine de değindi. 

Demokratik denetim ve gözetime tabi, itibarlı ve caydırıcı bir askeri güç hedefi ortaya koyan DEVA Partisi Genel Başkanı, profesyonel ordu niyetinden bahsetti: 

Partimiz, toplumda adalet duygusunu zedeleyen zorunlu ve bedelli askerliğin bir arada uygulanmasını sona erdirerek profesyonel orduya geçilmesini hedeflemektedir.

"Güven içinde ve ücretsiz internet kullanımını sağlayacağız"

Babacan konuşmasında gençlere de seslendi. 

İnternet kullanımının güven içinde ve ücretsiz olarak kullanılmasının sağlanacağını ifade eden Babacan, sosyal medya ile ilgili şunları söyledi: 

Sosyal medyanın gençlerin en güçlü kendini ifade etme mecrası olduğunu dikkate alarak, bu alanda ifade özgürlüğünün önündeki tüm engelleri kaldıracağız.

Mahalle bazında içinde çalışma odaları, internet, kafe ve kütüphanenin bulunduğu gençlik merkezleri kuracak ve böylelikle gençlerin her türlü bilgiye erişebilecekleri mekanları arttıracağız

Gençler özgürce tweet atıp like yapabilecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU