Koronavirüs korkusuyla Fed’den sonra İngiltere Merkez Bankası da faizleri düşürdü

Birleşik Krallık ekonomisinin gelecek aylarda zayıflayacağını söyleyen İngiltere Merkez Bankası, sürpriz bir kararla politika faizini 50 baz puan düşürdü

İngiltere Merkez Bankası'nın 26 Mart'ta politika faizini açıklaması bekleniyordu/ Fotoğraf: Reuters

Tüm dünyada 4 bin 200’den fazla insanın yaşamına mâl olan koronavirüs salgını endişesi, Amerikan Merkez Bankası’ndan (Fed) sonra İngiltere Merkez Bankası’nı (BoE) da faiz indirimine götürdü. 

Salgının ekonomiye zarar vereceğini açıklayan BoE yönetimi, acil bir kararla politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 0,25’e çekti. 

Kredi akışının devam etmesini amaçlayan bu karar sonrası açıklama yapan BoE’den “Kovid-19’un yaratacağı ekonomik şok belirsizliğini sürdürürken Birleşik Krallık’ın ekonomik aktivitesinin gelecek aylarda zayıflaması bekleniyor” denildi. 

Şirketlerin kolay ve ucuz krediye ulaşabilmesi için yeni bir şema üzerinde çalıştıklarını söyleyen İngiltere Merkez Bankası’nın kararının ardından yarın toplanacak Avrupa Merkez Bankası’nın da bu “gevşeme” dalgasına katılması bekleniyor. 

Şirketlerin salgın nedeniyle kapanmasının sermaye akışını vurmasından, dolayısıyla borçların, maaşların ve diğer maliyetlerin ödenememesinden endişe ediliyor. 

İngiltere Merkez Bankası’nın üzerinde çalıştığı şema, Banka’nın rezervlerinden finanse edilecek küçük firmalara özel teşvikleri kapsıyor. 


Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU