Çavuşoğlu’ndan Moskova'daki zirve görüntüsü açıklaması: Cumhurbaşkanımız bir yerde beklediyse Putin de bir yerde bekledi

Moskova'daki zirve görüntüleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Rus medyasının yaptığı saygısızlıktır. Rus medyası görüş ayrılığında kara propaganda başlatıyor" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Avrupa’ya doğru yola çıkan göçmenler konusunda Yunan güvenlik güçlerinin gösterdiği tavır, İdlib meselesi, Avrupa ile ilişkiler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin arasında Moskova’da gerçekleştirilen zirve konusu başta olmak üzere birçok konuda görüşlerini dile getirdi. 

Rus medyasının servis ettiği görüntülerle ilgili konuşan Çavuşoğlu, protokolün ne olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beklemesinin normal olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Ortada buluşma noktası var ve liderler iki farklı yerden giriş yapıp ortada buluşuyor. Cumhurbaşkanımız bir yerde beklediyse Putin’de bir yerde bekledi” dedi. 

“Kapıda karşıladı kapıya kadar uğurladı”

Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi’de ayak karşıladığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızı kapıda karşıladı ve kapıya kadar uğurladı. Bu Rus medyasının yaptığı bir saygısızlıktır. Bunu magazin haline getirmesi doğru bir şey değil. Türkiye ile Rusya arasında ufak bir fikir ayrılığı olunca, Rus medyası hemen kara propagandaya başlıyor” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel’de gerçekleştirdiği görüşmeler hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, “ Görüşmeler göç meselesi değil, AB sürecimizde güzel bir şekilde değerlendirildi. Zirve yapıcı ve olumlu bir havada geçti fakat sorunları da görüşmek gerekiyor.” dedi.

Çavuşoğlu şunları kaydetti:

AB Konsey Başkanı Charles Michel, Türkiye ile iyi bir diyalog olmadığı için sorunların yaşandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise AB'nin hangi sözlerini tutmadığını söyledi. Bize mülteciler konusunda fon yardımı 3 artı 3 idi. Şu anda birinci 3 milyar dolar bile ödenmedi. Bunun nedeni ise hep bürokrasi. Avrupa Birliği'nin ise verdiği sözleri tutmadığını açık.

''AB'nin Türkiye'ye daha çok ihtiyacı var''

Türkiye’nin niyetinin AB ile müzakerelerde ilerleme kaydetmek olduğunu ifaden eden Çavuşoğlu, “Yeni bir faza diyalog bakımından geçtik ama adımların atılması lazım. Bu adımlar, AB'nin Türkiye'ye dürüst davranması lazım. AB'nin Türkiye'ye daha çok ihtiyacı var. AB'ye yalvarır bir pozisyona düşmedik, düşmeyiz de” diye konuştu.

“Artık Türkiye'yi oyalama devri bitmiştir''

Avrupa’nın göçmenler konusunda söz verdiği yardımları gerçekleştirmediğini ifade eden Çavuşoğlu şunları kaydetti:

2016'nın şartları ile göçmenlerin ihtiyaçları da değişiyor. Dolayısıyla yeni şartlar çerçevesinde ne yapmamız lazım şeklinde görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Artık Türkiye'yi oyalama dönemi tamamen bitmiştir.  Göçmeler sınıra dayanınca işin ciddiyetini kavradılar. 9 yıldır biz Türkiye'de bu yükü çekiyoruz. Göçmen gelmeyince bir şey demiyorlar. Rakamları paylaşınca ise sadece teşekkür ediyorlar. Bu desteğin verilmemesinin tek sebebi ise hissetmemeleriydi. Yeni AB yönetimi ise Türkiye'nin yükünün farkında. Avrupa'nın sınırları Türkiye-Yunanistan sınırından başlamıyor. Avrupa'nın sınırları Türkiye'nin güney ve doğu sınırlarından başlıyor.

AB ile mülteci konusunun tekrar görüşüleceğini belirten Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımız, AB yetkililerine "Şartsız siz alın, ben 4 katını göndereyim" demişti. Şimdi oyalama bitti ve bir yol haritası belirlenecek. 26 Mart'a kadar bir yol haritası belirlemeye çalışacağız” diye konuştu. 

“Rum kesimi fasılların açılmasını engelledi”

AB ile müzakerelerin geldiği nokta hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, bu sürecin tek taraflı olmadığını iki tarafında karşılıklı adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Bize uluslararası hukuku hatırlatanlar bunun tam tersini yapıyorlar. Vize serbesti konusun biz üzerimize düşeni yaptık. Açılan fasılların çoğunu gerçekleştirdik. Hatta bize iletilmeyen kriterleri de gerçekleştirdik. Ama siyasi sebeplerde fasıl açılmasını engelleyenler var. Rum kesiminin engellediğini biliyoruz. Biz fasılların hepsini açmaya hazırız.

“M4 karayolunun güneyini Ruslar, kuzeyini biz denetleyeceğiz”

Erdoğan ile Putin arasında Moskova'da gerçekleşen zirve hakkında konuşan Çavuşoğlu geçici bir ateşkes tahsis edildiğini ve Rusya’nın mutabakat sağladıkları konuları kendilerine verdiklerini ifade etti.

İdlib’de ateşkesin kalıcı hale getirmek için çalışmaların sürdüğünün altını çizen Çavuşoğlu, “M4'ün güneyini Ruslar, kuzeyini de biz denetleyeceğiz. M4 karayolunun güvenli bir şekilde açılması için neler yapılabilecek, ne yapılmalı konusunda anlaşmaya varmak için Rusya'dan bir heyet geldi. Bugün Ankara'da bir görüşme gerçekleşecek” dedi.

“Rejim güçleri ateşkese uymazsa gereken yapılır”

Dün ateşkesin ihlal edildiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Basit bir cam indirme. Rusya dün sert bir şekilde rejimi uyarmış. Rejim bu ateşkese uymazsa, bugüne kadar kahraman ordumuz ne yaptıysa onu yaparız. SİHA'larımız nasıl yok ettiyse yine onu yaparız. Bunu mutabakatta da ortaya koyduk” dedi.

''NATO'dan Patriot talebimiz oldu''

Türkiye’nin hava savunma sistemleri konusunda NATO’dan destek talep ettiğini belirten Çavuşoğlu şunları söyledi:

ABD'den olumlu açıklamalar geldi. NATO çerçevesinde ise isteklerimiz ortada. ABD, Hollanda Patriot'larını çekti. Amerika istese gelip şu an Patriot'unu koyabilir. Patriot konuşlandırması ileS-400'ün bir ilgisi yok. Havadan karadan destek verebileceklerini söylediler. Bize S-400'leri satabileceksiniz biz almak istiyoruz. Bunu Cumhurbaşkanımız da Trump'a iletti. NATO destekleri civarında verilmesi gereken destek.  S-400'ün aktif hale gelmesi teknik bir konu. Daha önce konulan hedef Nisan'dı ama bunu teknik konuda çalışan arkadaşlarımıza sormak lazım. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU