Onlarca Filistinliyi öldüren İsrailli keskin nişancılardan itiraf: Günde 42 diz vurduğumuz oldu

Gazze sınırındaki gösteriler sırasında 200’den fazla Filistinli öldürülmüş, yaklaşık 8 bin kişi de yaralanmıştı

Bir süre önce terhis olan İsrailli keskin nişancılar, görevleri sırasında neler yaptıklarını anlattı (Eliyahu Hershkovitz/Haaretz)

İsrailli keskin nişancılar, 30 Mart 2018’de “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adıyla başlayan ve çok sayıda Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan kanlı müdahalenin arka planında kendilerine ne gibi görevler verildiğini ortaya koydu.

İsrail askerleri binlerce kişinin katıldığı eylemler sırasında, 2006’dan bu yana Gazze Şeridi’ne uygulanan sert ablukanın kaldırılmasını ve topraklarına geri dönmeyi isteyen Filistinlilerin üzerine ateş açarken, sınır bölgesinde İsrail’in gösterileri bastırmada “en etkili gücüyse” keskin nişancılar olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hedefleri, İsrail bölgesine geçmeye çalışan ya da molotofkokteyli atan Filistinli gençlerden ellerinde hiçbir silah olmayan eylemcilere kadar geniş bir kitleyi kapsıyordu. Hangi kategoride değerlendirilirlerse değerlendirilsinler hepsi aynı yanıtı alıyordu: Bacaklara ateş!

Ordudan terhis edildikten sonra İsrail gazetesi Haaretz’den Hilo Glazer’a konuşan İsrail askerleri, Gazze sınırında yaklaşık iki yıl boyunca devam eden haftalık gösteriler sırasında 200’den fazla Filistinlinin öldürüldüğü, yaklaşık 8 bin kişinin de yaralandığı saldırılarda oynadıkları rolü deşifre etti.

Gazeteye röportaj veren askerlerin isimleri haberde değiştirilerek kullanıldı.

İsrail ordusunda keskin nişancı olarak yürüttüğü görevini tamamlayan "Eden" isimli asker, çoğunlukla Gazze Şeridi sınırında vazifelendirildiği sırada Filistinli göstericilere nasıl müdahale ettiklerini anlattı.
 

ap.jpg
Filistinli gazeteci Ahmed Ebu Hüseyin, 13 Nisan 2018'deki gösterilerde vurulmuştu (AP)


Eden, Golan Taburu’ndaki görevinden bahsederken, “Ateşlediğim her mermiyi sakladım. Odamdalar. Haliyle bir tahmin yürütmeme gerek yok. Tam 52 atış yaptığımı biliyorum… Attığım kurşunun işe yaramadığı ve bazılarını dizlerinden vurduğum hadiseler de oldu” dedi.

İsrailli asker, muhabirin “Bu 52 rakamı çok değil mi?” sorusuna karşılıksa, “Pek üzerinde düşünmedim. Keskin Nişancı (Amerikan Sniper) filmindeki gibi yüzlercesinden bahsetmiyoruz, burada dizlerden bahsediyoruz” diye ekledi.

ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşındığı gün “diz rekoru kırdı”

Eden, görevli olduğu taburda diğerlerine kıyasla pozisyonunun ne olduğu sorulduğundaysa şu yanıtı verdi:

En çok ben atış yapıyordum. Beni görenler ‘Şuna bakın, katil geliyor’ diyordu. Sahadan döndüğümde bana ‘Bugün kaç tane vurdun?’ diye soruyorlardı. Biz ortaya çıkmadan önce dizler skor kazanması en zor yerdi. Bir keskin nişancının 11 diz vurduğu söyleniyor, insanlar da kimsenin bu rakamı geçemeyeceğini düşünüyordu. Sonra ben günde 7-8 diz vurur oldum, sadece birkaç saat içinde rekor kırmıştım.

Eden bu “diz rekorunu”, 14 Mayıs 2018'de Donald Trump’ın aldığı karar sonrası ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşındığı gün gerçekleşen gösteride kırdığını söyledi. İki kişilik ekipler halinde çalıştıklarını belirten Eden, o gün ortağıyla birlikte en yüksek rakama ulaşarak toplam 42 vuruş yaptıklarını da ekledi.

“Iskalamaktan korktum, tam isabet tutturunca rahatladım”

Givati Taburu’ndan bir buçuk yıl önce terhis olan Roy ise “Üzerimizde baskı vardı. Tabur komutanı çıkagelmişti, bize yönelik eleştiriler yükseliyordu. 20 yaşlarında Filistinliye benzeyen biri durmadan ilerliyordu. Üzerinde pembe tişört ve gri pantolon vardı. Yaptıkları koşup koşup sonunda dikenli tellere gelmekti. O da bu işte iyiydi. Bu durumda ya işini bitireceksiniz ya da arkasından vuracaksınız. Bacaklarını ıskalamaktan korktum, tam isabet atış yapınca da rahatladım” diye konuştu.
 

afp gazze.jpg
Gazze sınırı boyunca toplanan göstericilerin üzerine göz yaşartıcı gaz da atılmıştı (AFP)


“Sekiz yaşında çocuk da olsa hedef hedeftir”

Netzah Yehuda Taburu’ndan Itay da görevi sırasında yaptıklarını şöyle anlattı:

Molotofkokteyli ateşlemek üzere olan birini gördüm. Böyle bir durumda hesaplama yapamazsınız. Telsizi elime aldım, hedefi tanımladım ve ‘yetkilendirildim’. Delice bir baskı vardı. Hedefi vurdum, yere düştü. Yaptığım her şeyin doğru olduğundan emindim, doğru yeri vurmuştum.

Itay göstericileri vururken “çok fazla kan aktığını” gördüklerinde bunun çok yukarıdan vurdukları anlamına geldiğini aktarırken, “Senaryoya göre normalde vurduğunuzda kemikleri kırmanız gerekiyor, en iyi olasılıkla da diz kapaklarını. Birkaç dakika içinde ambulans gelip götürüyor ve o kişi bir hafta sonra da engelli maaşı alacak durumda oluyor” diye ekledi.

İsrailli asker, hedefleri arasında çocukların da olup olmadığı sorulduğundaysa, “Amaç küçükleri vurmak değil ancak molotofkokteyli molotofkokteylidir ve o şişe kendisini elinde tutan kişinin 20 yaşında bir genç ya da 8-14 yaşlarında bir çocuk olduğuna bakmaz” yanıtını verdi.

 

Independent Türkçe, Haaretz

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU