UNICEF uyardı: Tehlikeli yollardan ABD'ye giden göçmen çocukların sayısı 7 kat arttı

Geçen yıl yarısı 6 yaşından küçük 4 binden fazla çocuk Darien Geçidi'nden karşıya geçti

Darien Geçidi üzerinden gelmeyi başaran göçmenler Panama'daki bir mülteci kampında bekliyor (AFP)

UNICEF, Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaşma umuduyla Orta Amerika'daki tehlikeli orman rotasını kullanan göçmen çocuk sayısının geçtiğimiz yıl 7 kat fırladığını belirterek uyardı.

Kolombiya'yı Panama'dan ayıran, sık ormanlık ve dağlık, 60 ila 100 mil (96 ila 160 km) uzunluğundaki Darien Geçidi bölgesini 2018'de sadece 522 çocuğun geçtiği kaydedilmişti.

Ancak UNICEF bu rakamın geçen yıl 7 kat artarak yaklaşık 4 bine yükseldiğini cuma günü açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu çok tehlikeli yolculuğu yapan ve yarısı 6 yaşından küçük olan çocuklar 50'yi aşkın farklı ülkeden geldi.

UNICEF'in Panama temsilcisi Kyungsun Kim, “Darien Geçidi'ni aşan göçmen çocuk sayısındaki çarpıcı artış, bu çocukları korumak ve onların sağlık, su ve hijyen gibi temel hizmetlere erişimini sağlamak için acil eylem ihtiyacının altını çiziyor” dedi.

Güney Amerika'dan ABD'nin güney sınırına yürüyerek geçilen bu uzun yol son yıllarda giderek daha popüler hale geldi.

Nispeten serbest vize düzenlemelerinden dolayı Afrika'dan gelen birçok göçmen önce Ekvador'a uçuyor, ardından kuzeye yürüyerek Meksika'ya ve bir umut Amerika'ya doğru gitmeye çalışıyor.

Ama bu zor yolculuğu tamamlamak için sığınmacılar Darien Geçidi'ni aşmak zorunda.

appppp.jpeg
Darien Geçidi'nin büyük kısmını kaplayan sık orman, göçmenler için bölgeden geçmeyi tehlikeli kılıyor (AP)​​​​


Bu nispeten küçük bölge, Kuzey ve Güney Amerika'yı birbirine bağlıyor fakat zorlu arazisi yüzünden yüzyıllardır yolculuk için bir darboğaz yaratıyor.

Alaska'nın kuzey kıyılarından Arjantin'in güney ucuna kadar uzanan Panamerikan Otoyolu bile, otoyolun Darien Geçidi üzerinden geçmesi mümkün olmadığı için Panama ve Kolombiya arasında 60 mil (96 km) kesintiye uğruyor.

Acımasızca zorlu ormanların, bataklıkların ve nehirlerin yanı sıra, Geçit savunmasız göçmenleri soyan uyuşturucu kaçakçılarına ve silahlı çetelere de ev sahipliği yapıyor.

Anavatanındaki hükümetin zulmünden kaçan Kamerunlu bir mülteci, AP haber ajansına, Darien ormanında Ekvador'dan kuzeydeki Meksika'ya 6 günlük uzun bir yürüyüş yaptığını söyledi.

Yürüyüş sırasında yiyeceği tükendi, yükselen nehirlerin arkadaşlarını alıp götürdüğünü gördü ve içinde bulunduğu grubun saatlerini, telefonlarını ve nakit parasını alan saldırganlar tarafından soyuldu. Saldırganlar, onunla seyahat eden bazı kadınlara da tecavüz etti.
 


UNICEF, bölgedeki hükümetlerin hareket halindeki, artan sayıda çocuğun haklarını korumak için çabalarını artırmalarının hayati olduğunu belirtti.

Kuruluş, Panama'ya gelen göçmenler için halihazırda sağlık kontrolleri başlattıklarını ve temiz içme suyu, güvenli sağlık tesisleri ve insani yardım malzemeleri sağladıklarını söyledi.

Darien Geçidi'ni aşmaya çalışan çocukların sayısının artması beklenirken; UNICEF yerel yönetimleri ve uluslararası toplumu, göçmenleri ve mültecileri bu tehlikeli yolculuğa çıkmaya iten temel nedenlerle mücadele etmeye çağırdı.

UNICEF, göçmen çocukların gözaltına alınmasının ve ailelerinden koparılmasının da derhal durdurulması gerektiğini söyledi.

Bununla birlikte, Ekvador ağustosta birkaç Afrika ülkesine yeni vize koşulları getirdiği için rota daha zorlu hale gelebilir. Her ne kadar Ekvador Anayasası “evrensel vatandaşlık” kavramını desteklese de, Dışişleri Bakanı Jose Valencia yerel bir gazeteye Ekvador'un ülkeyi "tehditlere" karşı savunmasız bırakan bu kadar açık bir rejime sahip olamayacağını söyledi.

Bunun, ABD'ye doğru göçü engellemek için Latin Amerika'daki komşularına baskı yapan Trump yönetimine örtülü bir gönderme olduğuna inanılıyor.

Geçen ay Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun Beyaz Saray ziyaretinin ardından Donald Trump iki ülke arasında ticaret anlaşması olasılığını sürüncemede bıraktı.



*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU