SDG Menbiç Askeri Sözcüsü: Amerika’nın yardımları eskisi gibi devam ediyor

Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı Menbiç Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derviş, ABD Başkanı Donald Trump'ın askerleri çekme kararından sonra da Pentagon'un askeri yardımlarının eskisi gibi devam ettiğini söyledi

Fotoğraf: K24 - Menbiç Askeri Sözcüsü Şervan Derviş

Menbiç Askeri Meclisi (MAM) Sözcüsü Şervan Derviş,  ABD Başkanı Donald Trump’un Suriye’den çekilme kararından sonra Washington’la olan ilişkilerinde hiçbir aksamanın olmadığını belirterek özellikle devriye, askeri yardımlar ve beraber yapılan işlerde Amerika ile birlikteliklerinin eskisi gibi devam ettiğini ifade etti.

Askeri sözcü Derviş, Amerika ile ilişkileri, Menbiç bölgesindeki askeri varlık ve Suriye rejimi ile ilgili görüşmeleri Independent Türkçe’ye değerlendirdi. 

 

“Menbiç’te Suriye ve Türkiye’ye bağlı güçlerin bekleyişi sürüyor”

Menbiç bölgesinde Rusya, Suriye ve Türkiye’ye bağlı güçlerin askeri varlığının devam ettiğini aktaran Derviş, kentin kuzeyinde Sacur hattı olarak bilinen yerden kuzeybatı bölgesine kadar Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonuna katılan ve Türkiye’ye yakınlıkları ile bilinen güçler yerleştiğini söyledi. 

Menbiç’in batısında da Suriye rejimine bağlı güçlerin olduğunu anlatan Derviş, "Suriye rejimine bağlı güçleri yeni gelmedi, yaklaşık 2 senedir oradalar ve bölgede birkaç köyde mevcutlar. Oraya yakın bölgede Rusya’ya ait bir koordinasyon merkezi de bulunuyor. Güney ve güneybatı bölgelerinde de yine rejime ait güçler var. Kent merkezi ise Menbiç Askeri Meclisi ve uluslararası koalisyonun kontrolü altındadır” diye konuştu.

 

"Suriye rejimi ile yapılan görüşmelerde bir gelişme olmadı"

Suriye hükümeti ile yapılan siyasi pazarlıkları da anlatan Derviş şöyle devam etti:

“Görüşmelerde yeni bir gelişme olmadı. Doğrusu bu tür görüşmeleri siyasi taraflar yürüttüğü için konuya pek vakıf değiliz. Ama Menbiç Askeri Meclisi Sözcüsü olarak şunu söyleyebilirim; herkes bilmeli ki bizim de bölgede yaşayan halklar olarak hem Suriye’nin geleceği hem de yeni yazılacak anayasadan beklenti ve umutlarımız var. Kimse bizi göz ardı etmemeli ve edemez de.”

“Roj Peşmergelerin dönüşünü gündeme almadık”

Menbiç Askeri Meclisi olarak sadece Amerika ve Türkiye’nin Rojava bölgesi ilgili yol haritasını değerlendirdiklerini vurgulayan Derviş, “Konuşulan yol haritası ve güvenli bölge dışında ne Roj Peşmergeleri ne de başka güçlerin bölgeye yerleşmesi ile alakalı meseleyi konuşup tartışmış değiliz. Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) bu yönde bir görüşmesi varsa da bilmiyorum. Başta da söylediğim gibi MAM’ın Sözcüsü olarak açıklamalarda bulunuyorum, SDG’nin görüşme ve yapmak istediklerinden haberdar değilim” ifadelerini kullandı.

1976 yılında Suriye’de doğan Şervan Derviş, 2011 yılında başlayan Suriye savaşında PYD’nin örgütlenmesinin içerisinde yer aldı. 2015 yılında Fırat Volkanı isimli IŞİD’e karşı başlatılan ABD destekli askeri operasyonda YPG’nin Fırat Volkanı operasyonunun sözcülüğünü yaptı. Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) yapılanmasının kurucuları arasında yer alan ve bir dönem sözcülüğünü de yapan Derviş, Menbiç’in IŞİD’ten alınması ile şehirde oluşturulan Menbiç Askeri Meclisi’nin Sözcülüğüne getirildi.

 

Menbiç’te ABD’nin 3 Fransa’nın da 1 askeri üssü bulunuyor

Son günlerdeki hareketlilik nedeniyle gözlerin çevrili olduğu Menbiç’te, Suriye'den çıkma kararı alan ABD'ye ait 3 askeri üssün bulunduğu, kentin 3 köyünde bulunan üslerde yaklaşık 300 ABD askerinin olduğu ve bu askerlerin sık sık Sacur Çayı kıyısında devriye görevi yaptığı belirtiliyor. Menbiç'in bir köyünde ise Fransa'nın kurduğu üste yaklaşık 50 askeriyle faaliyet yürüttüğü ifade ediliyor.

Fırat nehrinin batısında yer alan Menbic, 2016 yılında Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından IŞİD'den alınmıştı. 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), 2014 yılında ise IŞİD’in eline geçen Menbic, güneyden Halep’e, kuzeyden Cerablus’a 40, doğudan Kobani’ye 65 ve batıdan da Bab’a 45 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Suriye'deki iç savaş öncesi yapılan son nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyordu.
 

DAHA FAZLA HABER OKU