Tayvan değil Türkiye: Dünya basını Meclis’teki arbedeyi nasıl haberleştirdi?

Haber metinlerinde Türkiye Meclisi’nde kavga artık sık rastlanan bir olay ifadesine yer verildi

“Tayvan Meclisinde yumruklar konuştu”, “Tayvan Meclisi yine karıştı”, bunlar gerek Türkiye, gerekse  dünya basınından aşina olduğumuz başlıklar. Çeşitli uluslararası yayın organları bu kez buna benzer başlıkları, Türkiye meclisindeki kavga üzerine attı. 

En büyük iki ajansa düştü

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meclis’teki kavga dünyanın en büyük iki haber ajansında haber oldu. Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, olayı “Bir milletvekilinin Erdoğan’ı eleştirmesinin ardından Türkiye parlamentosunda yumruklar uçuştu” başlığıyla verdi. ABD merkezli Associated Press’teyse haber “Türkiye parlamentosunda Suriye müdahalesiyle ilgili kavga koptu” başlığıyla yer aldı. Kavga, AFP, EPA, PA gibi diğer ajanslarda yer almadı.

Russia Today boks maçına benzetti

Yayında ve Youtube kanalında kavga videosuna yer veren Rusya’nın Russia Today televizyonu, haber metninde alaycı bir dili tercih ederek; “1,2,3 DÖVÜŞ! | Türkiye parlamentosu boks ringine döndü” başlığını kullandı. 

ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen Breitbart News ise Erdoğan’a hakaret vurgusunu öne çıkararak; “İzleyin: Erdoğan’a ‘hakaret’ üzerine Türkiye parlamentosunda arbede çıktı” başlığını kullandı.

AB merkezli Euronews’in İngilizce yayınında kavganın videosu “İZLEYİN: Suriye’deki askeri operasyonla ilgili Türkiye meclisi’nde arbede” başlığıyla verilirken haber metninde “Türkiye meclisinde kavgaların çıkmasına sıkça rastlanıyor” ifadesi yer aldı. “Dost ve kardeş ülke” Bangladeş’in Boishakhi TV adlı TV kanalı haberi “Türkiye parlamentosunda savaş çıktı” başlığıyla verdi.

 

 

Avustralya’ya kadar uzandı 

Avustralya’nın ABC kanalı haberi “Cumhurbaşkanı’nın askerlere saygısızlık yaptığı suçlaması üzerine Türkiye Parlamentosu’nda yumruklar atıldı” başlığıyla verdi. Ajanslara düşenlerden daha yakın bir kavga videosunu kendi mahreciyle yayımlayan kanal haber metninde  “Bazı vekiller diğerlerine yumruklar savururken diğerleri de kavgaya karışanları çekerek uzaklaştırmaya çalışıyordu” ifadelerini kullandı. 

Arap dünyasında Al Arabiya’dan, Latin Amerika’daki Prens Latina’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki, TV’ler ve web siteleri de ajansların başlığını kullanarak haberi verdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU