Küba'nın kanser aşısı artık Türkiye'de: 5 doz uygulanıyor, her dozu 2 bin 800 dolar

Akciğer kanserlerinde kullanılan aşı özellikle ileri evre veya küçük hücreli kanser tipinde ve seçilmiş hastalarda uygulanıyor

Türkiye’de kullanılmaya başlanan aşı ile ilgili Fitoterapi ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin bilgi verdi. Sezgin aşının reçete ile kullanıldığını söyledi. 

“Bu aşı Türkiye'ye geldi. Özellikle ileri evre veya küçük hücreli dışı akciğer kanseri dediğimiz, başka organa sıçramış akciğer hastalarına tıbbı tedaviyi aldıktan sonra akciğer kanseri aşısını reçete ile kullanabiliyoruz”

Küba'nın kanser aşısı Türkiye'de özellikle akciğer kanserlerinde kullanılıyor. Prof. Sezgin Avrupa'dan çok sayıda hastanın akciğer kanseri aşısı yaptırmak için Küba'ya değil Türkiye'ye geldiğini söyledi. 

“Özellikle ileri evre veya küçük hücreli dışı akciğer kanseri dediğimiz, başka organa sıçramış akciğeri hastalarına tıbbı tedaviyi aldıktan sonra eğer hastalıkları ilerlemediyse akciğer kanseri aşısını reçete ile kullanabiliyoruz. Hastaların yurt dışına çıkmasına gerek yok.”

Seçilmiş hastalara uygulanıyor

Aşı uygunsa hastaya reçete yazıldığını ve hastanın aşıya reçeteyle ulaşabildiğini söyleyen Prof. Dr. Sezgin, “Hastalar onkoloji doktoruna başvurduğu zaman, bizlere başvurduğu zaman değerlendiriyoruz. Hasta uygunsa reçeteyi ediyoruz. Hasta gidip resmi kanalla sahte olmayan bir tıbbi tedavi akciğer kanseri aşısına ulaşıyor. Bizim reçetemizle gidip Türk eczacılar birliği veya sağlık bakanlığının yetkilendirdiği resmi satış depo kanallarından reçeteyle alıyor. Böylelikle hastalarımızın suistimal edilmesinin sahte ilaç kullanılmasının önüne geçiyoruz” dedi.

Küba aşısının geliştirildiği ve etkili olduğu madde kanser hücrelerinde bulunan bir protein. Bu protein çeşidinin birçok kanser hücresinde bulunduğu meme kanseri, beyin kanseri, kalın bağırsak yumurtalık kanseri gibi çeşitli kanserlerde de olduğu tespit edildi. Bu nedenle her hastada değil ama seçilmiş bazı hastalarda özel laboratuvar testlerinde kullanılabileceği düşünülüyor.

Bir dozu 2 bin 800 dolar

Aşı Soyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme listesinde değil. Dozu, yaklaşık olarak 2 bin 700, 2 bin 800 dolar civarında. 2 haftada bir doz uygulanıyor ve 5 kez tekrarlanması gerekiyor. Prof. Sezgin’in alternatif tedavi yöntemi olarak tanımladığı aşı tedavisinin toplam maliyeti 14 bin dolara geliyor. Bu da Türk Lirasi ile 72 bin lira civarında.

Sezgi, fiyatların değişebileceğini söyledi: 

“Bizim en son aldığımız bilgi bu yöndeydi. Tabii imkanı olanlar için olan bu aşı ileride dünyada kullanımı artarsa fiyatta düşme, zamanla bir düşüş gerçekleşecektir. İnşallah ülkemizde de yerli aşı geliştirilmesinin önü açılır. Bu konuda yasal engeller prosedürler tamamlanır.”

DAHA FAZLA HABER OKU