Sadr’dan Barzani’ye: Amerikalılarla iş yapma, Peşmerge ve Haşdi Şabi’yi lağvedelim

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr, eski Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'ye Peşmerge, Haşdi Şabi ve Seraya es-Selam milis gücünü feshetme çağrısı yaptı

Mesud Barzani - Mukteda es-Sadr / Fotoğraf: AA

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, yerel bir televizyon kanalına gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Şii lider Sadr, eski Irak Kürdistan Bölgsi (IKB) Başkanı Mesud Barzani'ye hitaben ayrıca, "Amerikalılarla iş birliği yapma, onların sana yararı olmaz” dedi.

“Ülkede konfederal yapıların kurulmasına izin vermeyeceğim”

Sadr, "Peşmerge, bir milis güçtür. Mesut Barzani ile iş birliği yaparak Peşmerge, Haşdi Şabi ve Seraya es-Selam’ı (kendi milis gücü) lağvetmeye hazırım” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak'ın parçalanması iddialarına değinen Sadr, ülkede konfederal yapıların kurulmasına izin vermeyeceğini, bu yapıların ülkeyi zayıflatacağını ifade etti. 

Sadr, başını çektiği ve yıllar önce dondurduğu Mehdi Ordusu'nu her an yeniden aktif hale getirebileceğini de söyledi.

"ABD bize çocukmuşuz gibi davranmasın"

ABD'ye eleştirilerini sürdüren Sadr, "Irak'ta ABD büyükelçiliğine gerek yok. ABD, bize çocukmuşuz gibi davranmasın. Tüm bölge ülkeleri iç işlerimize karışıyor. İran ve Suudi Arabistan'tan iç işlerimize karışmamalarını istedim" şeklinde konuştu.

Sadr, İran'a yakın milis gücü Haşdi Şabi'nin ABD büyükelçiliği ve askeri üslerini hedef aldığı iddialarının hatırlatılması üzerine, "Haşdi Şabi, son dönemde benimle dayanışma içinde oldu ve anlayış gösterdi. Yoksa ABD’ye karşı daha da tırmandırıcı girişimleri vardı" değerlendirmesinde bulundu.

Mukteda es-Sadr, Irak'ta 2003 sonrasındaki tüm hükümetlerin kendi müdahalesi ve girişimiyle kurulduğunu sözlerine ekledi.

 

AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU