HDP'de kongre günü... Sezai Temelli'nin yerine Mithat Sancar eş başkan seçilecek

HDP'nin Olağan 4. Kongresi Ankara Spor Salonu'nda başladı. Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın eş genel başkan seçileceği kongrede parti meclisi de büyük oranda yenilenecek

Fotoğraf: HDP

HDP Olağan 4. Kongresi Ankara Spor Salonu'nda düzenliyor.

Sezai Temelli yerine Prof. Mithat Sancar'ın eş genel başkanlığa seçilecek, bir diğer eş genel başkan Pervin Buldan görevini koruyacak.

Divan oluşumuyla başlayan kongrede mevcut eşbaşkan Sezai Temelli, "Bu coşkunuz, bu sesiniz İmralı'ya, Öcalan'a ulaşmıştır" sözleriyle başladı. 

Temelli "Adaletsizlik ve sömürü düzeni olan kapitalizm bugün bir kriz içinde. Otoriterler bu krizi aşmak için savaşı dayatıyorlar. Dünyanın her yerinde buna direniyorlar. AKP'nin tekçi asimilasyon politikalarına karşı elbette HDP var. Başladığım bu yolda ben Sezai Temelli'ydim. Sizler sayesinde Heval Sezai oldum" dedi. 

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan ise tutuklu olan siyasilerin isimlerini okuyarak konuşmasına başladı. 

Buldan, "HDP projesinin büyük mimarı Sayın Abdullah Öcalan'a selam gönderiyorum" deyip, HDP'li belediyelere yönelik kayyum atamalarını eleştirdi: 

38 belediyemizi gasp ettiler. Kürtler seçemez yönetemez dediler. Ne yaparlarsa yapsınlar. Kürtler seçmeye de kendi kendilerini yönetmeye de devam edecek. Sadece kentleri değil bu ülkeyi de yöneteceğiz ve yönetmeye geliyoruz diyoruz.

HDP Olağan Kongresi'nde hukukçu Mithat Sancar’dan boşalacak HDP Meclis Başkanvekili görevinin yanı sıra, grup başkanvekilleri ile parti ve kadın sözcüsü de değişecek. 

Kongreye Gelecek Partisi, İYİ Parti, CHP, Saadet Partisi, DSP, Yeniden Refah Partisi, Anavatan Partisi, EMEP, EHP, Sol Parti, TİP, BDSP, Devrimci İşçi Partisi, DSİP'in de aralarında bulunduğu siyasi parti ve platformlar davet edildi.

HDP yurtdışından kongresine katılan isimler arasında Filistin mücadelesinin simge isimlerinden Leyla Halit de yer aldı.

Kongrede parti kurma hazırlığındaki Ali Babacan'ın bir mesajı da okundu. 

Babacan kongreye yolladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: 

Sayın Pervin Buldan ve Sayın Sezai Temelli, Halkların Demokratik Partisinin 4’üncü Olağan Büyük Kongresine davetiniz için teşekkür ederim. Kongrede alacağınız kararların ülkemizin demokrasisine ve toplumumuzun huzuruna katkı vermesini ümit ediyorum. Bu vesileyle selamlarımı iletiyor, kongrenizin hayırlı olmasını diliyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU