Gemicilik yaparken elini kaybetti, ülkenin en ünlü gemi maketçisi oldu

Suudi gemici Şati, küçüklüğünden beri gemi inşa etmek istediğini söyledi

Suudi Arabistan’da petrol ve doğalgaz şirketi Aramco’ya ait petrol arama gemisinde geçirdiği bir kaza sonucu sağ elini kaybeden Ebu Nasır lakaplı Ali Eş Şati’nin sol eliyle yaptığı maket gemiler onu ülkenin en ünlü maketçisi haline getirdi.

Ebu Nasır, ilk olarak 1986 yılında Aramco’nun aylık dergisi ‘Petrol Konvoyu’nda yer alan bir belgeselle tanındı. Söz konusu belgeselde Şati’nin ahşap oymayla ilgili hobisi konu ediliyordu.

Şati’nin elini kaybetmesinin ardından yine Aramco’ya ait bir hastanenin fizyoterapi bölümünde tedavi gördüğü sırada çalışamayacağını anlayıp bu işe giriştiği belirtildi.

Çocukluğundan beri gemi aşığı

Suudi Arabistan’ın sahil kenti Ras Tanura’da dünyaya gelen Ebu Nasır, Al Arabiya’ya verdiği röportajda ‘’Küçükken kış aylarında balıkçıları izlerdim ve onlara çok özenirdik. Gemilere olan ilgim o zamandan beri hiç eksilmedi’’ dedi.

 

Küçükken gemi inşa etme hayali olduğunu söyleyen Şati, bunu gerçekleştiremediği için ahşap oymaya başlamış. Bugünse ülkenin birçok yerinden körfez dokusuna uygun gemi maketi siparişi alıyor.

Şati, petrol gemisi, balıkçı gemisi, inci arama gemisi gibi gemi türleri üretiyor.

Hayat hikayesi ödül aldı

Ali Eş Şati’nin hayat hikayesinden etkilenen Hasan El Cirani, 2018 yılında onun hayatını anlatan ‘’Ebu Nasır’’ adlı bir kısa film çekti ve 25 filmin katıldığı Al-Ahsa Kısa Film Festivali’nde ikincilik ödülü aldı.

DAHA FAZLA HABER OKU