Almanya’da ırkçı saldırı: 5’i Türk 9 ölü

Almanya'da Türklere ait 2 nargile kafeye silahlı saldırı düzenlendi. 5’i Türk 9 kişinin hayatını kaybettiği olayın ardından aşırı sağcı olduğu ileri sürülen saldırgan evinde ölü bulundu. Polis evde bir cesedin daha olduğunu açıkladı

Almanya’nın Hanau kentinde Türklere ait 2 nargile kafeye silahlı saldırı düzlendi.

Gece saat 22.00 sıralarında şehir merkezinde bulunan bir nargile kafeye giren silahlı saldırgan içeride bulunanlara silahla ateş açtı.

Saldırgan daha sonra koyu renkli bir araçla yaklaşık 2,5 kilometre mesafedeki başka bir nargile bara giderek, burada da ateş açtı. Hanau polisi iki saldırıda 9 kişinin yaşamını yitirdiğini 4 kişinin ise ağır yaralandığını duyurdu.

afp.jpg
Fotoğraf: AA

 

Saldırganın evinde bir ceset daha bulundu

Alman Haber Ajansı DPA'ya bilgi veren bir polis sözcüsü, özel harekat timinin saldırganın evine baskın düzenlediğini ve evde saldırganın dışında bir kişinin daha cesedinin bulunduğunu söyledi.

Buna göre Hanau'daki saldırı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e yükseldi.

Öte yandan Alman Bild gazetesi, saldırganın aşırı sağcı Tobias R. olduğunu yazdı.

Alman Tobias R'nin saldırıyı aşırı sağcı motifle gerçekleştirdiğini iddia eden gazete, saldırgan Tobias R.'nin avcılık belgesi sahibi olduğunu ve ardında bir mektup ile video bıraktığını yazdı. Saldırgan bıraktığı videoda şu ifadeleri kullandı:

Bu benim tüm Amerikalılara kişisel mesajım. Ülkeniz görünmez gizli toplulukların kontrolünde. Bunlar köleliğe dayalı modern sistemi ayakta tutmak için zihin kontrolü gibi bilinmeyen, kötücül metotlar kullanıyorlar. Eğer bunlara inanmadıysanız şimdi hemen uyansanız iyi edersiniz. Ülkenizde sözde askeri üs olan derin, yeraltı tesisleri var. Bunların bazıları şeytanın kendisini temsil ediyor. Küçük çocukları istismar ediyor, onlara işkence ediyor ve onları öldürüyorlar. Ve bunların inanılmaz bir kısmı çok uzun bir zamandır oluyor. Uyanın. Bu ülkenizdeki gerçeklerden biri. Ana akım medyayı kapatın. Onların hiçbir fikri yok. İlk adım; bilgi. Belki bunu iki başka kaynaktan daha bir kez daha okumalı veya duymalısınız. Ama şimdi biliyorsunuz. İkinci adım; hareket geçmek. Bu üslerin yerlerini belirleyin, insanları bir araya getirin ve bu üsleri basın. Bir Amerikan vatandaşı olarak bu kabusa bir son vermek sizin göreviniz. Şimdi mücadele edin.

 

Koyu renk araba ile kaçtılar

Görgü tanıkları, Heumarkt Mahallesi'ndeki nargile kafeye gerçekleştirilen ilk saldırıda 8-9 el silah sesi duyulduğunu, koyu renkli bir arabadan ateş eden saldırganların olay yerinden uzaklaştığı aktardı.

Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky basına yaptığı açıklamada, "Korkunç bir akşam. Kesinlikle bizi uzun bir süre meşgul edecek ve ne yazık ki bu üzücü olay hafızalarımızda kalacak. Bu geceden daha kötü bir gece düşünemezdim" ifadelerini kullandı.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanında olduklarını ve yaralılara da acil şifalar dilediklerini belirtti.

rr.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Irkçılık kollektif bir kanserdir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı TRT Haber yayınında, saldırıya ilişkin de resmi açıklamaları beklemek gerektiğine işaret ederek, "İlk gelen bilgilere göre, tam nihai bir şekilde kesin söylemek doğru değil ama ırkçı motifli bir saldırı olduğu söyleniyor. Nihai açıklamayı bekleyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da saldırı ile ilgili Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Kalın paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Dün gece Almanya’da gerçekleşen ve yabancı düşmanı olduğu anlaşılan ırkçı saldırıda vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz. Irkçılık kollektif bir kanserdir.

 

Almanya'nın Hessen eyaletinde bulunan Hanau kenti, Frankfurt'a 20 kilometre uzaklıkta ve 98 bin nüfusa sahip.

Keşif yaptığı ortaya çıktı

Saldırgan Tobias R’nin olaydan 5 gün önce, katliam yaptığı kafede keşif yaptığı güvenlik kamerasına yansıdı.

20200220_2_40954807_52351643.jpg
Fotoğraf: AA


Kameradan alınan fotoğrafta, ırkçı terörist Tobias R’nin yeşil ceket ile mavi bir bere giydiği görülüyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU