Avengers: Endgame’deki tüm ölümlerin tek bir ortak noktası var

Filmde karakterlerin hiçbiri herhangi bir şekilde savunmasız kalıp öldürülmedi, hepsi farklı şekillerde kendini feda etti

Avengers: Endgame, Marvel Sinematik Evreni’nde en çok sayıda karakter ölümlerinin yaşandığı filmlerden biri oldu. Ölümlerin hepsinin de bir ortak noktası vardı.

Avengers: Sonsuzluk Savaşı’nın (Avengers Infinity War) yıkıcı sonunun ardından Joe ve Anthony Russo’nun yönetmenliğindeki film Infinity Saga’yı sona erdirdi. Bu da hikayenin en önemli karakterlerinin bir kısmının ölümüyle sonuçlandı.

Beş yıllık bir zaman atlamasının ardından Endgame’in “zaman soygunu”, Thanos’un katliamı sırasında Kuantum Sahası’nda kalan Scott Lang/Ant-Man (Paul Rudd) sayesinde gerçekleşti. Bu da Yenilmezlerin, 6 Sonsuzluk Taşı’nın tümünü Deli Titan’dan önce ele geçirmesini ve böylece yok edici parmak şıklatmada ölenlerin tümünün geri gelmesini sağladı. Öte yandan bu sürecin başarıya ulaşması için kahramanların bir kısmının kendini feda etmesi gerekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonsuzluk Savaşı’nın aksine Endgame’de daha az karakter öldü. Önceki film, Yenilmezlerin müttefiklerinin çoğu dahil olmak üzere evrendeki hayatın yarısının yok olmasıyla bitmişti. Öte yandan Avengers: Endgame’deki ölümlerin tümünün hikayeye ve Marvel Sinematik Evreni’nin devamına büyük etkisi oldu. Screen Rant’ta yer alan habere göre bu ölümlerin tümü bilinçliydi. Karakterlerin hiçbiri herhangi bir şekilde savunmasız kalıp öldürülmemişti. Hepsi farklı şekillerde kendini feda etmişti.

Vormir’deki Ruh Taşı’nı almak için Black Widow (Scarlett Johansson) ve Hawkeye (Jeremy Renner) kimin taş için kendini feda edeceği konusunda tartışmış ve bu bir kavgaya dönmüştü. Black Widow, Hawkeye’ı alt etmiş, trajik de olsa ölümü görevin devamının önünü açmıştı.

Nebula (Karen Gillan) ise Thanos tarafından kaçırılıp 2014 versiyonuna döndürüldüğünde kendinin cani versiyonuyla karşı karşıya gelmişti. Bu, Deli Titan’ın Sonsuzluk Savaşı’nda ölenleri geri getirdikten sonra kahramanlara pusu kurmasına olanak sağlamıştı. Hikayenin iki zıt tarafında iki Nebula ortaya çıkınca, karakterin günümüzdeki versiyonu 2014’ün Gomora’sını (Zoe Saldana) kurtarmak için geçmiş kendini öldürmeye karar vermişti.

Son olarak Iron Man’in (Robert Downey Jr.) ölümü de Black Widow’unkine benzer şekilde gerçekleşti.

Kostümünün, 6 Sonsuzluk Taşı’nın tamamının gücünü kaldırmayacağını bilmesine rağmen Thanos’u bitirme umuduyla onları yine de kullanmaya karar vermişti. Kendini ve Morgan Stark’ın (Katherine Langford) büyümüş halini içeren Endgame’in silinmiş son sahnesinde, eldiveni kullanmaktan sağ çıkmayacağını bildiği halde bu şekilde öldüğü için özür dilemişti.

Avengers-Endgame-Disney+.jpg
Disney+, filmin dijital versiyonuna eklenmiş, daha önce görülmemiş sahneyi yayımlanmıştı (Disney+)

 

Thanos’un ilk ölümüne bile baktığımızda, kahramanların peşine düşeceğini biliyordu. Ne zaman ve ne şekilde geleceklerini bilemese de kendini Garden’da savunmasız bırakması, hayat boyunca uğraştığı görevinin bitmesiyle savaşmaktan bıktığı anlamına geliyor. Benzer bir şey Thanos’un ikinci ölümüyle ilgili de söylenebilir. Kaçınılmaz olanla savaşmaktansa adeta oturup küle dönmeyi beklemişti.

Sonsuzluk Savaşı’ndaysa Kaptan Amerika (Chris Evans), Vision’ın (Paul Bettany) Deli Titan onu ele geçirmeden Zihin Taşı’nı yok etme fikrini uygulayabilirdi. Nihayet bunu yapmak zorunda olduklarını fark ettiklerinde artık çok geçti ve Thanos parmak şıklatmayı gerçekleştirmek için ihtiyacı olan son elemental kristali ele geçirmişti.

Aynısı Doktor Strange’in (Benedict Cumberbatch) Zaman Taşı’nı Tony’nin ölmemesi için kendi rızasıyla vermesiyle ilgili de söylenebilir. Gerçi Doktor Strange devam filminde Thanos’u yenebilmek için Tony’nin hayatta kalması gerektiği biliyordu, ki öyle de oldu.

Yani Sonsuzluk Savaşı’nda kahramanlar bir arada kaldıkça Thanos’u yenebileceklerine inandıklarından, içlerinden birini feda etmeyi reddediyorlardı. Geriye dönük bakıldığında Avengers: Endgame’deki ölümler Sonsuzluk Savaşı’ndakilerin tam zıttıydı. 

Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU