Portekiz'de cumhurbaşkanı, başbakan ve kulüplerden futbolda ırkçılığa kınama

Portekiz Cumhurbaşkanı De Sousa, Başbakan Costa ve spor kulüpleri, futbolda ırkçılığı kınayan açıklamalar yaptı

Portekiz'de Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa ile Başbakan Antonio Costa, ırkçı tezahüratlara tepki olarak maç sırasında sahayı terk eden Porto'nun Malili futbolcusu Moussa Marega'ya destek verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı De Sousa, Lusa haber ajansına verdiği demeçte, insanlık onuru ile temel insan hakları adına, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılığı çok açık bir şekilde kınadıklarını belirtip, toplumun temel değerlerini ihlal eden, Portekizliler arasındaki kardeşliği bozacak her türlü girişimden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Costa ise Twitter hesabından yayımladığı mesajda, "Her türlü ırkçılık eylemi suçtur ve tolerans gösterilemez. Hiçbir insan bu aşağılanmaya maruz bırakılmamalıdır. Bu olaya kimse kayıtsız kalamaz. Her nerede olursa olsun, tüm ırkçı eylemleri kınıyorum" ifadelerini kullandı.

 

 

Costa, ırkçılığa karşı tepki olarak sahayı terk eden Marega'ya tam destek verdiğini kaydetti.

Portekiz'de gerçekleşen ırkçı saldırıya siyasetçiler ve ulusal basının yanı sıra spor kulüpleri de Marega'ya destek veriyor.

Marega'nın takımı Porto, "Irkçılığa karşı mücadelede aktif olan herkesin mesajlarını kaydediyoruz ve onları takdir ediyoruz" mesajı yayınladı.

 

 

Sporting Braga Kulübü, "Bugün ve her zaman, spor ve insanlık onuru için varız. Marega için, herkes için" paylaşımında bulundu.

 

 

Sporting Lizbon ise "Porto oyuncusu Marega ile dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade ederek, her türlü ırkçılık ve sosyal ön yargıyı redderiz" açıklamasını yaptı.

 

 

Benfica Kulübü, hazırladığı ırkçılık karşıtı videoyu, "Irkçılığa her zaman karşıyız" başlığıyla yayınladı.

 

 

Ne olmuştu?

Portekiz 1. Futbol Ligi'nin 21. haftasında oynanan Vitoria Guimaraes-Porto maçında tribünlerden yapılan ırkçı tezahüratlara tepki gösteren Porto'nun Malili futbolcusu Moussa Marega, 71. dakikada sahayı terk ederek soyunma odasına gitmişti.

 

 

Malili futbolcu, takım arkadaşları ile rakip futbolcuların kendisini sakinleştirme çabalarına aldırış etmeyerek, ırkçı tezahüratı yapan taraftarlara ve herhangi bir müdahalede bulunmayan hakemlere tepki göstermek için sahadan çıkarken, "Bu, utanç verici" diye bağırmıştı.

Porto Teknik Direktörü Sergio Conceiçao da Marega'ya yönelik ırkçı tezahüratları, "Üzüntü verici" olarak değerlendirmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU