Erdoğan'dan İdlib mesajı: Gerekirse ölmeyi göze aldık, varsa aynı fedakarlığı göze alan hodri meydan diyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin İdlib kentinde Esad güçleriyle yaşanan gerilime ilişkin "Suriye rejimi Soçi'deki sınırlarına çekilene kadar İdlib'deki sorun çözülmeyecektir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib'deki gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Suriye rejimi Soçi'deki sınırlarına çekilene kadar İdlib'deki sorun çözülmeyecektir. İdlib'deki çözüm rejimin saldırganlığının bir an önce durdurulması, daha önceki anlaşmalardaki sınırlara çekilmesidir. Aksi takdirde şubat ayı bitmeden biz bu işi yapacağız" dedi.

"Gerekirse ölmeyi göze aldık"

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Yeni Üye Çalışmaları Ödül Töreni'nde konuşan Erdoğan, İdlib'e doğrudan askeri müdahale sinyali verdi. "Gerekirse ölmeyi göze aldık. Varsa aynı fedakarlığı göze alan hodri meydan diyoruz" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Rejimin saldırıya geçtiği her yerde insanlar diğer bölgelere değil Türkiye'ye yöneliyor, çünkü güven bölgesi burası. Bu insanlar rejimin hakim oldukları yerlerde onurlarının, canlarının, mallarının güvende olmayacağını biliyorlar. Bir süre sonra rejim tümüyle bir celsede inşallah cesede dönüşecektir. Suriye'yi kendi siyasi ve askeri hesaplarının bilek güreşi alanına çevirmek isteyenlerin umrunda olmayabilir ama her can bizim yüreğimizi yakıyor. Bu insanlar bizim kardeşimiz, kardeşlerimizi zalimlerin insafına ve zulmüne terk etmeyeceğiz. Gerekirse ölmeyi göze aldık. Varsa aynı fedakarlığı göze alan hodri meydan diyoruz"

"AK Parti'nin dünyada örneği yok"

AK Parti'nin 10,5 milyona yakın üyeyle Türkiye'de en fazla üyeye sahip partisi olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bu dünyada da böyledir, örneği yok" şeklinde konuştu:

"AK Parti, uluslararası bir coğrafyaya hitap eden bir partidir. Bu ülkede herkesin gönlünü kazanmadan ve orada kalıcı hale gelmeden kendimizi görevimizi bihakkın yerine getirmiş sayamayız. Amacımız, 83 milyon insanımızın her bir ferdini AK Parti'nin bir parçası haline getirmektir"

"Seçimlerdeki oy oranımızı asla yeterli görmüyoruz"

AK Parti'nin seçimlerden oy oranını yeterli görmediğini kaydeden Erdoğan şunları söyledi:

"Seçimden seçime milleti hatırlayanların, yıllardır oy oranlarını bir puan dahi artıramamış olmaları bizim için en büyük ibrettir. Üye çalışmamızı da en küçük bir aksamaya, gevşemeye, göz boyamaya meydan vermeden, samimi ve sıkı bir şekilde sürdürmek mecburiyetindeyiz. Son yıllardaki seçimlerdeki oy oranımızı asla yeterli görmüyoruz. AK Parti'nin olması gereken yer yüzde 50'lerin çok çok üzeridir. Bunu göreceğiz. Kuru üye değil, her üye bileceğiz ki adeta birer çarpan olarak partimizde"

"Ölenler öldü, kalan sağlar bizimdir"

Türkiye'yi hedef alanların AK Parti'yi hedef aldığını ifade eden Erdoğan, partideki istifalara ilişkin, "Bazıları istifa ediyor diyorlar. Edebilir. Ama bakın bir ayda 45 bin yeni üye geldi. Bu noktada 'ölenler öldü, kalan sağlar bizimdir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Suriye topraklarını işgal ve ilhak niyetinde olmadığını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tam tersine biz Suriye topraklarının işgalinin ve ilhakının önüne geçmek istiyoruz. Suriye'nin 3'te 1'i PKK'nın ve ne yazık ki onu destekleyen ABD'nin işgali altındadır. Suriye'de halkın en azından büyük desteğine sahip meşru bir yönetim bulunmuyor. Şu anda Suriye'de halk ellerinde Türkiye bayrağıyla sokaklarda dolaşıyor. Rejim diye karşımıza çıkartılan yapı halkıyla kavgalı, suni olarak hayata tutunan siyasi bir oluşumdur. PKK terör örgütü ve onu destekleyen ABD dururken niçin 4 milyona yakın Suriyeli'ye kendi topraklarında bakan Türkiye hedef alınıyor? Ülkemizin güney şehirleri terör örgütü saldırısı altındayken, Türkiye güvenli bölge oluşturmaya kalkınca niçin Suriye sevdalısı kesildiler? İdlib'den yeni 4 milyona yakın insan ülkemize gelme arzusunda. Biz bunlar için ne yapıyoruz? İdlib'de bir güvenli bölge oluşturuyoruz. Yoğun bir şekilde briket barınaklar oluşturmaya başladık. Bu barınaklarda o kardeşlerimizi daha konforlu bir yapıda barındıralım. Çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor"

1998'de Suriye hükümet ile imzalanan Adana Mutabakatı'na değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adana Mutabakatı'yla Suriye'ye davetliyiz. Davetsiz misafir olduğunu iddia ettikleri Türkiye'ye olan saldırılara hak verenler, dünyanın dört bir yanında kendileri için benzer bir yolu açtıklarının farkında mı? Bugün İdlib'de yaşanan insani krize sırf Türkiye güç durumda kalacak diye sessiz kalan uluslararası toplum da üzerine çıkacak yükü karşılamaya hazır mı?" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU