UEFA'dan VAR açılımı: Gözlemciler, VAR ve AVAR'a da bakacak

UEFA Hakem Kurulu Asbaşkanı Hugh Dallas, maçlarda görev alan gözlemcilerin sahadaki hakemler dışında VAR ve AVAR hakemlerini de değerlendireceğini açıkladı

Fotoğraf: Reuters

Dünya futbolunda Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası'nda ilk kez önemli bir turnuvada uygulanan, Türkiye'de dE 2018-19 sezonu TFF Süper Kupa finalinde kullanılmaya başlanan Video Yardımcı Hakem (VAR) Sistemi, tartışmaları da beraberinde getirdi. Hemen hemen uygulanan tüm ülkerde tartışmaların odağı haline gelen uygulama için Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), yeni bir adım attı.

Milliyet gazetesinden Onur Dinçer'in haberine göre, futbol maçlarında sahadaki hakemlerin performanslarını değerlendirmeye alan hakem gözlemciliği müessesesi, VAR hakemlerini de kapsayacak şekilde genişletiliyor. 

Yetkisi olan ancak sorumluluğu olmayan bir müessese görünümündeki VAR için böylece denge-fren mekanizması getirilirken, kontrolsüz olmadıkları gösterilerek kaygıların azaltılması, bu hakemlerin de performansının artırılması hedefleniyor.

UEFA’dan yapılan bilgilendirmede, hakem gözlemcilerine bununla ilgili sorumluluk yüklediği, gözlemcilerin artık VAR hakemlerinin performanslarını da değerlendirmeye alacakları duyuruldu. 

UEFA Hakem Kurulu Asbaşkanı Hugh Dallas, "Günümüzde artık gözlemcinin VAR ve yardımcısı AVAR'ı da değerlendirmeye alması gerekiyor. VAR protokolünün doğru uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilmeli. Dolayısıyla gözlemcinin değerlendirme listesine, iki hakem daha eklendi" diyerek yeni dönemi duyurdu. 

Dallas, VAR hakemlerine yapılacak gözlemci takibinin teknik olarak nasıl gerçekleştirileceğine dair detay vermedi. 

 

Hakem - Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

230 kişilik dev kadro

UEFA’nın halihazırda, 47’si kadın olmak üzere görev yapan 230 gözlemcisi bulunuyor. 

UEFA ve hakemlerle koordineli bir şekilde çalışan bu hakem gözlemcileri, Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi, Avrupa Futbol Şampiyonası gibi organizasyonlarda görev yapan hakemlerin performanslarını değerlendiriyor. 

Hakemlik mesleğinin detaylarını ve bir hakemin sahadaki hislerini bilmelerinin öneminden dolayı bu gözlemciler eski hakemler arasından seçiliyor. UEFA hakem gözlemcileri, maçın oynanacağı stada gelişlerinde hakemleri karşılarken, maçların bitiminde hakemleri sorguya çektikleri bölüme kadar kendileriyle birlikte oluyor. 
Gözlemci maçın ardından 48 saat içerisinde raporunu UEFA’ya gönderiyor.

 

Independent Türkçe, Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU