Gençler Sanders'ı, kiliseye gidenler Klobouchar'ı destekliyor: Hangi Demokrat aday hangi kesimden destek alıyor?

Önseçimler öncesi şans verilmeyen aday adayları Bernie Sanders ve Pete Buttigieg önemli bir ivme yakalarken, Warren ve Biden gibi merkeze daha yakın aday adaylarına destek azalıyor

Biden'a verilen destek azalırken Sanders'ın oylarını artırdığı görülüyor (AP)

ABD’de Demokrat Parti’nin Kasım 2020’de gerçekleştirilecek başkanlık seçiminde kimin aday olacağına yönelik önseçimlerde, daha önce radikal diye değerlendirilen ve pek şans verilmeyen Bernie Sanders ve Pete Buttigieg önemli bir ivme kazandı. Salı gerçekleştirilen New Hampshire önseçiminde oyların yüzde 26’sını alan Vermont Senatörü Bernie Sanders ilk sırada yer aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Iowa önseçimlerinde sürpriz bir başarı elde eden eski belediye başkanı Pete Buttigieg’se Demokratların oylarının yüzde 24,4’ünü elde ederek ikinci sırada yer aldı. Önseçimler gerçekleşmeden önce çok daha fazla şans verilen Joe Biden ve Elizabeth Warren gibi adaylarsa istediklerini almış görünmüyor. The New York Times'ta yer alan analize göre, Demokrat Parti'de radikal adaylar ön plana çıkarken merkeze daha yakın adaylar ve müesses nizam kaybediyor. 

ABD Başkanı Donald Trump’ı mağlup etmek için yarışan Demokrat aday adaylarının destekçileriyse çok farklı kesimlerden oluşuyor. Genel olarak Joe Biden dış politikaya önem verenlerden destek alırken, Sanders gençlerden, Amy Klobuchar düzenli kliseye gidenler ve 65 yaş üstünden oy alıyor. 

New Hampshire önseçimi sonrası Washington Post’un gerçekleştirdiği anket ve analize göre aday adaylarının destekçi profilleri şu şekilde:

 

reuters.jpg
Bernie Sanders kuvvetli aday adayları arasında yer alıyor (Reuters)

 

Bernie Sanders: Vermont Senatörü’nü gençlerin ve gelir seviyesi düşük olanların önemli bir kısmı destekliyor. 30 yaşın altındakilerin yaklaşık yarısının desteğini alan Sanders, 30 ila 44 yaşlarındaki seçmenlerinse üçte birinden fazlasının desteğine sahip. Ayrıca 50 bin doların (yaklaşık 300 bin TL) altında gelire sahip her 10 seçmenden 4’ünü kazanmış görünüyor. 

 

reuters2.jpg
Iowa'da sürpriz başarı elde eden Buttigieg'in beklenmeyen bir çıkış yakaladığı düşünülüyor (Reuters)

 

Pete Buttigieg: Gelir seviyesi yüksek kesimlerin desteğini alan eski belediye başkanı, kendini “hayli liberal” olarak tanımlayan her 7 kişiden biri için uygun aday adayı olarak görülüyor. Temel öncelikleri arasında iklim değişikliği bulunanların da yüzde 30’unun Buttigieg’i desteklediği ortaya kondu. Öte yandan önceliği Trump’ın mağlup edilmesi olan Demokratların çoğunluğuysa bunu Buttigieg’in başarabileceğini düşünüyor. Son birkaç günde kimi destekleyeceğine karar verenlerin çoğunun Buttigieg’e yöneldiği anlaşılıyor. 

 

reuters3.jpg
Klobuchar muhafazakarlardan önemli ölçüde destek alıyor (Reuters)

 

Amy Klobuchar: 65 yaş ve üstünden önemli ölçüde destek alan Klobuchar, haftalık olarak kiliseye gidenlerin de yüzde 28’inin kendini yakın hissettiği aday adayı olarak öne çıkıyor. Öte yandan Minnesota Senatörü’nü destekleyen kesimler arasında en az düşük gelirliler ve kendini liberal olarak tanımlayanlar yer alıyor. Öte yandan üniversite mezunlarının çoğunun Klobuchar’ı desteklediği dikkat çekiyor.

 

reuters4.jpg
Warren daha önce teknoloji şirketlerinin gücünü azaltmaya yönelik hamleler atacağını söylemişti (Reuters)

 

Elizabeth Warren: Demokrat seçmenlerin yüzde 13’ü yakın dönemde Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’le atışmalarıyla gündeme gelen Warren’ın Donald Trump’ı mağlup edebileceğini düşünüyor. Öte yandan temel önceliği gelir eşitsizliği olan seçmenlerin yine yüzde 13’ü Warren’a destek veriyor. Warren da daha kendini liberal olarak tanımlayanlardan destek alıyor. Diğer yandan dış politikanın önemli olduğunu düşünenleri yalnızca yüzde 3’ü Warren’ın iyi bir aday olabileceğine inanıyor. 

 

reutres5.jpg
Biden'ın şu ana kadar hayli hayal kırıklığı yaşadığı düşünülüyor (Reuters)

 

Joe Biden: Eski başkan yardımcısını destekleyenlerin temel özelliğinin dış politika olduğu göze çarparken, seçmenlerin sadece yüzde 10’u Biden’ın Trump’ı mağlup edebileceğini düşünüyor. Düzenli olarak kiliseye gidenlerinse yüzde 14’ü Biden’ı destekliyor. Öte yandan Biden’ı daha çok kendini ılımlı olarak tanımlayanlar destekliyor.

 

Independent Türkçe, Washington Post, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU