Yanıcı buzun kabarcıklarında mikrop keşfedildi: Uzaylı yaşam için ipucu olabilir

Araştırmacılara göre buz ve az miktarda sıcaklık barındıran tüm soğuk gezegenler mikrohabitatlara ev sahipliği yapabilir

(Aberdeen Üniversitesi)

Yanıcı buz diye bilinen maddeyi inceleyen araştırmacılar, mikroskobik kabarcıkların yaşam içerdiğini keşfetti. Bulgular dünyadışı yaşam arayışına yol gösterebilir.

Metan-hidrat olarak da adlandırılan yanıcı buz, metan gazının buzun moleküler yapısına hapsolmasıyla oluşuyor. Bu donmuş gaz ve buz tabakaları yağ ve sudan oluşan mikroskobik kabarcıklar içeriyor. Japon Denizi’ndeki yanıcı buzları araştıran bilim insanları, işte bu küçük kabarcıklar içinde yine mikroskobik canlılar keşfetti.

Veriler, Japonya'daki Meiji Üniversitesi'nden Profesör Ryo Matsumoto'nun yanıcı buzun sürdürülebilir enerji kaynağı olarak kullanılıp kullanılamayacağını anlamaya yönelik araştırmasından geldi.

Buzun içerdiği metan gazına ulaşmak için hidratı eriten Glen T. Snyder, karanlık merkezlere sahip yuvarları içeren mikroskobik cisimler buldu. Çalışmanın başyazarı Synder daha sonra, bunları araştırmak için ekip topladı.

İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi’nden Stephen Bowden, “Meslektaşlarımın topladığı diğer verilerle birlikte donma seviyesine yakın sıcaklıklarda ve extrem basınçta, gıda kaynağının tuzlu su ve yağdan ibaret kaldığı ortamlarda bile yaşamın serpilebileceğini ve yanıcı buzdaki minik kabarcıklarda iz bırakabileceğini gördük” dedi.

Aberdeen Üniversitesi’nde özel olarak geliştirilen teknikler sayesinde bu küçük boyutlardaki örneklemleri inceleyebilen araştırmacılar, bu eşsiz malzemedeki yağın yanıcı buzdaki küçük kabarcıklarda ayrıştığını keşfetti.

Peki bu çalışmanın dünyadışı yaşamla ne ilgisi var?

Space.com'un aktardığına göre Synder bunu şöyle açıkladı:

Metan-hidrat içindeki metanın, mikropların deniz tabanındaki organik maddeleri ayrıştırmasıyla oluştuğu bilinir. Ancak tuzlu su ve yağın küçük karanlık gözelerde izole edilen mikropların bu küremsi cisimleri üretmeyi sürdürdüğünü görmeyi beklemiyorduk.

Synder bu durumun, diğer gezegenlerde yaşamın varlığı konusunda cezbedici bir ipucu sunduğunu söyledi.

Bu keşfin soğuk gezegenler üzerinde yaşam arayışı için ne anlama gelebileceğini düşündüğünü söyleyen Bowden da şunları ekledi:

Buz ve az miktarda sıcaklık barındıran tüm soğuk gezegenler, tıpkı burada keşfettiğimiz gibi kendi “ölü yıldızlarını” inşa eden ve kendi küçük atmosferleriyle ekosistemlerini geliştiren mikropların bulunduğu mikrohabitatlara ev sahipliği yapabilir.

Space.com

 

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU