"Dünya ekonomisi koronavirüs nedeniyle ilk çeyrekte 280 milyar dolar kaybedecek"

700’den fazla insanın yaşamına mâl olan koronavirüsün küresel büyümeyi de etkileyeceğini söyleyen uzmanlar, 2020’nin ilk çeyreği için küresel ekonomiye ağır bir fatura çıkardı

33 kişinin enfekte olduğu Singapur'da halk, karantina korkusuyla süpermarketlere akın etti/ Fotoğraf: AFP

Londra merkezli ekonomi araştırma danışmanlığı firması Capital Economics’in raporuna göre 28 ülkeye yayılan koronavirüs salgını, yılın ilk çeyreğinde dünya ekonomisinde 280 milyar dolara kayba neden olabilir. 

Capital Economics ekonomistlerinden Simon Macadam, hazırladıkları raporla ilgili “Eğer yanılmazsak bu, küresel gayrisafi yurt içi hasılanın 2009’dan bu yana ilk kez bir çeyreklik dönemden diğer çeyreğe hiç büyümeyeceği anlamına geliyor” değerlendirmesini yaptı. 

Sadece Çin’de 34 bin 500 kişiye bulaşan koronavirüs ile ilgili diğer bir ekonomik tahmin ise Dünya Bankası’na ait. 

4 Şubat’ta bir açıklama yapan Dünya Bankası Başkanı David Malpass küresel büyüme ile ilgili tahminlerini 2020’nin ilk yarısı için düşürebileceklerini duyurdu. 

Malpass, “Tüm Çin ürünleri, yolcuları taşıyan uçakların göbeğinde diğer ülkelere dağılıyor. Ancak dünya çapında havayolları Çin’e giden ve Çin’den kalkan tüm uçuşlarını durdurdu. Komşuları sınır kapattı. Tedarik zincirini bir şekilde korumak zorundasınız” ifadelerini kullandı. 

Dünya Bankası’ndan pazartesi günü ülkelere yapılan uyarıda sağlık gözetim ve müdahale sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiği söylendi. 

Koronavirüsün ekonomik büyümeyi sınırlandırabileceğini söyleyen Dünya Bankası, geçen yıl yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleşen küresel büyümenin bu yıl yüzde 2,5 olacağını duyurdu. 

Amerikan Merkez Bankası’nın bir önceki Başkanı Janet Yellen ise koronavirüsün etkisinin yılın ilk bir veya iki çeyreğinde kendini göstereceğini ifade etti.

Aralık ortasında Çin’in Vuhan kentinde ilk kez teşhis edilen koronavirüs nedeniyle bugüne kadar 724 kişi yaşamını yitirdi. 
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU