Kremlin’de koronavirüs önlemleri: Mikrop fobisi olan Putin'e yaklaşan herkesin vücut ısısı kontrol ediliyor

Güçlü adam imajında formda olmak da bulunan Putin ve çalışanları, bilindiği üzere sağlık meselelerinde hassas davranıyor

Vladimir Putin 2015'te gribe yakalandığında 10 gün boyunca kamuoyunun önüne çıkmamıştı (AP)

Prensip olarak etrafında genelde birçok koruma çemberinden oluşan tafsilatlı güvenlik varken Vladimir Putin'e medyanın erişimi hiçbir zaman kolay olmadı. 

Gazetecilerin karşısına perşembe günü yeni bir engel daha kondu: Termografik kameralar. Şimdi Rusya Devlet Başkanı'yla biraz olsun yakın temasa giren herkesin vücut sıcaklıklarını hastalık belirtilerine karşı kontrol ettirmesi gerekecek.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu prosedürün yeni koronavirüsün yayılmasını kontrol etmek için çıkarılan “tedbir paketinin” parçası olduğunu söyledi.  

Putin ve çalışanları bilindiği üzere sağlık meselelerinde hassas davranıyor. Devlet başkanlığı imajının çoğu zindelikle güç üzerine kuruludur ve bu prensipler her zaman sıkıdır. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peskov, Putin'in 10 gün boyunca kamuoyunun gözünden kaybolduğu 2015'te devlet başkanının gribe yenik düştüğünü açıklamıştı. Ancak mesele Rusya'da interneti sarsmıştı. Gerekli dersler çıkarıldı.  

Putin konu mikroplar olduğunda artık hiçbir şeyi şansa bırakmıyor. Devlet televizyonunda yayımlanan belgesellerde, Putin'in yanına öksürerek gelen bakanlarla toplantı yapmayı reddettiği gösterilmişti. Putin geçen yıl kasım ayında bakanlardan sadece üçünün grip aşısı olduğu ortaya çıkınca tüm kabineyi azarlamıştı. 

Rus lider, “Üç kişi, hadi beni de sayarsanız dört kişi (...) Gribe yakalanmak kendine zarar vermektir. Bunu önleyebilirdiniz ama yapmadınız” diye konuşmuştu.

Devlet Başkanı, hükümetinden Rusya'nın koronavirüsle mücadelesini ele alırken de aynı ölçüde sıfır tolerans sergilemesini istiyor. 

Çin'le arasındaki yaklaşık 4 bin 200 kilometre kara sınırıyla Rusya'nın karşı karşıya olduğu risk göz ardı edilemez. Ne var ki şu ana kadar Moskova yalnızca iki doğrulanmış vaka bildirdi ve her ikisi de Çin vatandaşıydı. Dahası yetkililer -panik noktasına gelinceye kadar- bu tavrı sürdürmeye niyetli görünüyor. 

 

 

Virüsle boğuşan Vuhan'a İlyuşin 76 tipi iki askeri uçak gönderen Rusya çarşamba günü vatandaşlarını bu şehirden tahliye etmeye başladı. Çin'den getirilen 144 kişinin çoğu, Sibirya'da bulunan petrol şehri Tümen'e götürülmelerine şaşırdı. Zira onlara karantina için Moskova yakınlarında bir yere nakledilecekleri söylenmişti. 

Kimisi de battaniye ya da çalışan bir tuvalet olmaması ve dondurucu hava şartları gibi uçaktaki insanlık dışı koşullardan yakındı. 

Victoria Makovtsova sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “On üç saat boyunca uçakta uydurma bir tuvaletle uçtuk. Alelade bir kova vardı, sifon yoktu ve sürekli doluyordu. Çekingenlere göre bir manzara değildi” ifadelerini kullandı. 

Bu özel kargoyu, Tümen havaalanında plastik koruma kıyafetleri ve gaz maskeleri içindeki polis ve askeri yetkililerden oluşan bir konvoy karşıladı. 

Üzerlerine dezenfektan püskürtüldükten sonra yolcular Tümen'in VIP terminalinden apar topar çıkarıldı. Daha sonra yaklaşık 32 kilometre süren bir yolculukla çok daha az lüks bir yere taşındılar: Tüberküloz da dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıklar konusunda uzman bir sanatoryuma. 

Sanatoryumun yeni sakinleri şimdi sağlıksız düşüncelerden, etrafı çevreleyen yüksek tel örgüler ve bir bölük silahlı ve maskeli muhafızlarla korunan odalarının içinde 14 gün geçirmek zorunda. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU