Çalınan ineği DNA testiyle buldular

Kan örnekleri, 3 bin sterlinlik (yaklaşık 23 bin TL) düvenin asıl sahibinin diğer inekleriyle akraba olduğunu ortaya koydu

Benzer bir vaka 2017'de de yaşanmıştı (Pikrepo)

Galler polisi, bir çiftçinin komşusunun sürüsünden inek çaldığını ispatlamak için DNA incelemesine başvurdu.

Dyfed-Powys Polisi, genel olarak cinayet gibi ciddi suçlarda başvurulan bu yöntemi düve hırsızlığı vakasında kullanan Birleşik Krallık'taki (BK) ilk birim olduğunu söyledi.

Anlaşmazlığın merkezindeki 3 bin sterlinlik inek Carmarthenshire St. Clears'teki çiftlikten, 51 yaşındaki David Owens'a ait komşu araziye kaçmıştı.

2017 Ağustosunda gerçek sahibine düveyi görmediğini söyleyen Owens, yeniden damgaladığı hayvanın kendisine ait olduğunu iddia etti.

Ancak 4 ay sonra, 300 ineği bulunan hayvanın sahibi, ineğini Owens'ın sürüsünde görünce hırsızlık ihbarında bulundu.

Owens polise hayvanın pasaportunu ve ayrıca hem düvenin hem de annesi olduğunu iddia ettiği ineğin kulak etiket numarasını sundu.

Ancak çalıntı düve için arama emri çıkaran polis, kan örneklerinin değerlendirilmesi sonucu hayvanın DNA'sının ilk çiftliğindeki diğer ineklerle uyuştuğunu tespit etti.

Hırsızlıkla suçlanan Owens pazartesi Swansea Kraliyet Mahkemesi'nde suçunu kabul etti.

Davayı üstlenen polis memuru Gareth Jones, polis teşkilatının bu başarıyla "gurur" duyduğunu ve adaletin sağlanması için "yenilikçi yöntemler" kullanmaya kararlı olduklarını belirtti.

Jones, "Uzun ve sürüncemeli bir soruşturma oldu, bu noktaya gelmek için çok fazla çaba ve sabır gerekti.

 

 

DNA örneği kullanmadan Owens'ın düveyi çaldığını ve kovuşturmadan kaçınmak için kimlik etiketlerini değiştirmeye çalıştığını kanıtlayamazdık.

BK'da suç dosyasında inek DNA'sı kullanan ilk polis teşkilatı olmaktan gururluyuz, mağdurlara adalet sağlamak için yenilikçi metotlar kullanmayı sürdüreceğiz" dedi.

Owens soruşturma sürecinde, polisin kan örneklerini izinsiz biçimde temin ettiği iddiasıyla adli süreç başlattı. Ancak mahkeme incelemesinde polisin kanuna uygun hareket ettiği tespit edildi.

4 bin sterlin (yaklaşık 31 bin TL) para cezasına çarptırılan St. Clears Salem Road'lu Owens, ayrıca 400 sterlin (yaklaşık 3 bin 100 TL) yargı masrafını da ödeyecek.

Polis memuru Jones şunları kaydetti:

Yargıcın Owens'a hitaben söylediği şu sözleri tekrar ediyorum, bir çiftçi olarak kırsal toplumda bir düzeyde güvene ihtiyaç olduğunun çok iyi farkında olmalı. Bu suçları işlerken, yeniden inşası zor olacak bu güvenin yıkılmasında rol oynadı.

Dyfed-Powys Polisi 2017'de, çalınan koyunlara ilişkin bir davanın çözümünde DNA testi uygulayan ilk polis teşkilatı olmuştu.

Testler sonucunda çalınan koyunların doğurduğu kuzuların babalarının, mağdurun Carmarthenshire'daki koçlar olduğu anlaşılınca 39 yaşındaki Andrew Thomas hayvan hırsızlığı suçunu kabul etmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU