Çavuşoğlu: Rejimin İdlib’i almak için saldırmasını bekliyorduk, bunu önlemek için Rusya ile mekanizmalar kurduk

Dışişleri Bakanı: Rusya’nın 'Rejimi tam kontrol edemiyoruz' bahanelerini doğru bulmuyoruz

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye hükümetinin ülke içerisinde bulunan İdlib’i almak için saldıracaklarını beklediklerini, bunu önlemek için de Rusya ile mekanizmalar kurduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da konu hakkında yaptığı açıklamada “rejimin İdlib’i almak için saldırmasını beklediklerini” açıkladı. Çavuşoğlu’nun aktardığına göre Suriye hükümetinin İdlib’i almasını engellemek için Rusya ile Türkiye arasında anlaşmalar yapıldı, bölgede mekanizmalar kuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gündem hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan bakan, “Astana ve Soçi süreçleri tamamen ortadan kalkmadı ama yara almaya başladı” dedi.

Çavuşoğlu, Rusya’nın “Rejimi tam kontrol edemiyoruz” dediğini söylerken, bunu bir bahane olarak niteleyip “Doğru bulmuyoruz” ifadesini kullandı.

Bakan, ayrıca şunları söyledi:

Rejimin İdlib bölgesindeki gözlem noktalarımıza taciz atışları yaptığını devam ederse karşılık vereceğimizi rejimi durdurmaları gerektiğini mevkidaşım (Rusya Dışişleri Bakanı) Lavrov'a söyledim. Rejime karşılığını verdik, çok fazla zayiat verdiler. Rejim sürekli 'Orada teröristler var' bahanesiyle İdlib'i almak için adımlar atıyor. Bölgedeki gözlem noktalarımızın amacı ihlalleri gözetlemekti. Lavrov bizim bildirimde bulunmadığımızı söylerken aynı anda Türkiye ile Rusya'nın sürekli iletişim halinde olduğunu da söylüyor. Rusya'yla diyaloğumuzun amacı sükuneti sağlamak ancak rejimin dizginlenmesi gerekiyor.

İdlib’de Suriye ordusu, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) saldırmış, 8 kişi şehit olmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU