Filistinli gruplar, ABD'nin ‘yüzyılın anlaşması’na karşı Yüksek Ulusal Komite kurdu

Halk Direniş Komiteleri sözcüsü Muhammed el-Bıreym Filistin halkının ve direniş gruplarının söz konusu plana karşı birleşmesi gerektiğine işaret etti

Fotoğraf: Reuters

Filistinli gruplar, ABD'nin hazırladığı tek taraflı barış planıyla mücadele için Filistin içinde ve dışındaki siyasi ve ulusal grupların dahil olacağı "Yüksek Ulusal Komite" kurulduğunu açıkladı.

Ulusal ve İslami Güçler İzleme Komitesi, yüzyılın anlaşması olarak ifade edilen ABD’nin planını görüşmek üzere Gazze'de toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan Halk Direniş Komiteleri sözcüsü Muhammed el-Bıreym, kurulan Yüksek Ulusal Komite'nin, "tüm insani, hukuki, ahlaki değer ve kıstaslara sırt çeviren yeni yaklaşımın oluşturduğu tehlikelerle mücadele planı geliştirmek için çalışacağını" söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistin halkının ve direniş gruplarının söz konusu plana karşı birleşmesi gerektiğine işaret eden Bıreym, planın iptal edilmesi için Filistin ve Arap halklarına, medya, diplomatik ve hukuki düzeyde acilen harekete geçme ve bu alanda uluslararası çalışmalara yatırım yapma çağrısında bulundu.  

Bazı Arap ülkelerinin planla ilgili açıklamalarını kınayan Bıreym, bu ülkelere, tavırlarını gözden geçirme ve planı reddeden diğer Arap ve İslam ülkelerinin safına katılma çağrısında bulundu. 

Bıreym ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) ile uluslararası kurumlardan, uluslararası kararlara muhalif olduğu için planına karşı çıkmasını, Filistin yönetiminden de Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'deki halk direnişinin aktif hale getirilmesini istedi.

Trump'ın tek taraflı barış planı 

ABD Başkanı Trump, 28 Ocak Salı günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı. 

Plan kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini söyleyen Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu iddia etmişti.

DAHA FAZLA HABER OKU