Kanal Ankara iddiası… Mimarlar Odası: Bu proje hayata geçerse şehir nefessiz kalır

"Ankara’nın önemli ekolojik koridoru olan İmrahor Vadisi rant için yapılaşmaya açılmak isteniyor"

Fotoğraf: AA

Kanal İstanbul projesi ile ilgili tartışmalar devam ederken Ankara’da bir kanal yapılacağı öne sürüldü.

Sözcü gazetesinden Yavuz Alatan’ın haberine göre eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde şehirle ilgili bir plan yapıldı.

İddiaya göre İmahor Çayı bir kanal içine alınıyor ve etrafındaki arazilerde de yapılaşmaya izin veriliyor. 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş, konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, 2018'de İmrahor Vadisi ve çevresinde imar plan değişikliği yaptı. Biz itiraz ettik ve Ankara 2.İdare Mahkemesi plan değişikliğini durdurdu. İdarenin itirazı da reddedildi. Davalar devam ederken yerel seçim öncesi bu proje bakanlığa devredildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin büyük ölçekli projelerdeki yetkileri tırpanlandı. Şimdi projeyi TOKİ yürütüyor. Ankara’nın önemli ekolojik koridoru olan İmrahor Vadisi rant için yapılaşmaya açılmak isteniyor.

“Millet Bahçesi tabelası açılmış”

Son yaptığımız incelemede, İmrahor Çayı'nın beton bir kanal içine alınıp, inşaat çalışmalara başlandığını gördük. ‘Millet Bahçesi' tabelası da asılmış. Milletin değil rezidansların arka bahçesi için İmrahor Vadisi katledilmek isteniyor. İmrahor Vadisinde hiçbir yapılaşma olmamalı, sadece ağaçlandırma yapılmalıdır.

“İki gölün yarattığı ekosistem bozulur”

Bu proje ile yer altı sularının beslenmesi kesilir, Mogan ve Eymir gölünün yarattığı ekosistem bozulur. 9 kilometre uzunluğundaki projenin kapsadığı alan yaklaşık 3 milyon metrekare… Ankara'nın nefessiz bırakılmasına ve su varlıklarının yok olmasına izin vermeyeceğiz.

Gökçek, 2014’te açıklamıştı

Melih Gökçek “Ankara’ya deniz getirmek imkansız ancak Ankara’nın da bir boğazı olacak. İmrahor vadisinde 1. etapta yer alacak 11 bin metrekarelik dev alanda Ankara'nın imajına inanılmaz bir katkı sağlayacak” demişti.

 

Independent Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU